Somalia: Lupte crancene intre inslamisti si fortele guvernamentale, pe strazile capitalei Mogadishu

Luptatori inarmati somalezi au luat cu asalt un hotel aproape de palatul prezidential din Mogadishu si au ucis sase politisti militari in cea de a doua zi a ofensivei islamistilor. Vicepresedintele guvernului somalez a declarat pentru BBC ca cel putin 32 de persoane au fost ucise, iar atacatorii erau deghizati in soldati guvernamentali. Ei s-au apropiat de hotelul Muna, au deschis focul asupra garzilor, apoi unul dintre ei s-a aruncat in aer in interiorul cladirii, utilizand o grenada de mana. Seicul Ali Mohamud Rage, un purtator de cuvant al militiei islamiste Al-Shabab spune ca atacul a fost executat de membrii “fortelor speciale” ale gruparii. Raidul asupra hotelului vine in cea de a doua zi de lupte grele intre Al-Shabab si si trupele guvernului de tranzitie care este sustinut de Uniunea Africana.

Hotelul Muna este frecventat de oficiali guvernamentali, pentru ca se afla in aria controlata de fortele guvernamentale si este extrem de bine pazit. In afara de cei sase politisti militari, cinci oficiali guvernamentali si 21 de civili au mai fost ucisi in atac. Printre civili ucisi sunt lustragiul din fata hotelului, un baiat in varsta de 11 ani, si o femeie care vindea ceai. Martorii oculari povestesc ca, dupa atac, care a durat aproximativ o ora, cadavrele erau imprastiate peste tot. Atacul s-a petrecut intr-o perioada in care intreaga lume islamica sarbatoreste luna sfanta a Ramadanului. Al-Shabab si-a inceput ofeniva luni, la putin timp dupa ce un purtator de cuvant al gruparii a anuntat ca Al-Shabab a declarat un razboi “pe scara larga” fortelor Uniunii Africane si a descris cei 6.000 de soldati din forta de mentinere a pacii ca “invadatori”.

Cel putin 40 de oameni au fost ucisi si 130 au fost raniti, in decursul luptelor de saptamana aceasta. Guvernul somalez controleaza numai cateva zone-cheie din capitala. Tot Al-Shabab a revendicat si cele doua atacuri cu bomba din capitala Ugandei, produse in timpul finalei Cupei Mondiale la Fotbal. Ei au anuntat ca astfel protesteaza impotriva desfasurarii tripelor ugandeze in Somalia, sub egida Uniunii Africane. Incepand de la momentul caderii guvernului, care a avut loc in 1991, Somalia experimenteaza aproape constant situatii de conflict.

Foto: AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *