Strategia de Aparare/ Romania va consolida relatia cu Federatia Rusa, careia ii cere sa-si retraga trupele din Transnistria

“Stationarea unor trupe straine, fara acordul tarii gazda, in apropierea granitelor Romaniei constituie o amenintare la adresa securitatii nationale, din acest motiv tara noastra intelege sa continue sa se implice activ in promovarea unei solutii care sa vizeze demilitarizarea regiunii, prin retragerea trupelor si a armamentelor stationate ilegal”, se afirma in Strategia de Aparare a Romaniei. In acelasi document se mai precizeaza ca Romania va continua sa consolideze “relatiile cu tarile cu statut de membru permanent in Consiliul de Securitate al ONU”. Membrii permanenti ai Consiliului de Securitate ONU sunt China, Franta, Federatia Rusa, Regatul Unit si SUA.
Daca referirea privind consolidarea relatiilor cu membrii permanentii ai Consilului de Securitate include si Federatia Rusa, avem motive sa credem ca, in conditiile in care Romania cere atat de nediplomatic, si fara sa aiba, de fapt, o putere de influenta asupra situatie, retragerea trupelor ruse din Transnistria, relatia dintre Romania si Federatia Rusa se va consolida intr-adevar – prin inghetare. Este chiar posibil ca, din acest motiv, relatiile dintre Moscova si Bucuresti sa devina deosebit de solide.

Foto: Washington Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *