Studiu: Speranțe pentru românii cu suferințe neurologice

neurologic-img10Un european din trei suferă de afecțiuni neurologice și psihiatrice, de la tulburări de somn până la boli vasculare cerebrale sau neurodegenerative.

Accidentul vascular cerebral este cea mai frecventă patologie neurologică, urmată de demența Alzheimer. România se află printre țările cu cea mai mare incidență a accidentelor vasculare cerebrale (AVC). Îngrijorător este faptul că astfel de accidente au crescut în rândul categoriei de vârstă sub 30 de ani. În prezent peste 31% din numărul total de pacienți cu AVC au vârstă cuprinsă între 20-26 de ani, comparativ cu 25% în 1990. Accidentul vascular cerebral reprezintă a treia cauză de mortalitate în România după bolile cardio vasculare și cancer. Rata mortalității este de 300 de cazuri la suta de mii de locuitori în România, față de 200 la suta de mii de locuitori cât este media europeană.

Statisticile arată că, din cei aproximativ 65.000 de români care suferă anual un AVC (178 cazuri/zi), o treime rămân cu diverse grade de dizabilitate. Pentru aceștia din urmă, dar și pentru toți cei cu deficite neurologice din alte cauze, neuroreabilitarea reprezintă o șansă de reîntoarcerea la o viață cât mai apropiată de cea normală.

‘Neuroreabilitarea este un proces terapeutic complex prin care o persoană cu un anumit grad de dizabilitate, indiferent de etiologia ei, își poate redobândi capacitățile fizice, cognitive, emoționale și pshio-sociale in limitelele determinate de tipul și complexitatea leziunii, precum și de rezerva biologică individuală’, a precizat prof. dr. Dafin F. Mureșanu, președinte al Societății de Neurologie din România (SNR) și al Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității (SSNN).

Strategiile terapeutice în neuroreabilitare s-au schimbat radical în ultimele decade, spun specialiștii. Astăzi se pune accent nu numai pe componenta fizică ci și pe cea cognitivă și emoțională, această abordare integrată generând rezultate clinice net superioare celei clasice. Fiecare domeniu vizat în cadrul acestui proces holistic a beneficiat de progresul tehnologiilor actuale: terapii asistate de roboți, noi strategii farmacologice și nonfarmacologice (stimularea magnetică și electrică, etc) de stimulare a neuroplasticității, programe bazate pe utilizarea principiilor ‘realității virtuale’ ca să menționăm doar câteva dintre acestea. Înțelegerea profundă a mecanismelor de protecție și regenerare a sistemului nervos a permis accesul la o viziune personalizată asupra terapiiilor specifice ce se pot adresa suferințelor unui pacient.

Prin urmare, soluții există, iar rezultatele cercetărilor în domeniul neuroreabilitării, precum și cele mai avansate standarde terapeutice, vor fi prezentate în cadrul celui de-al 4-lea Curs European de Neuroreabilitare, care are loc la Cluj Napoca, în perioada 26-28 iunie a.c. Evenimentul, ce aduce în România vârfuri ale medicinei și cercetării științifice, este organizat de Fundația Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității (SSNN), împreună cu Societatea de Neurologie din România (SNR) și Universitatea de Medicină si Farmacie ‘Iuliu Hațieganu’ din Cluj-Napoca, sub egida Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare(EFNRS) și a Federației Mondiale de Neuroreabilitare (WFNR).

‘Prioritatea cursului din acest an este extinderea programelor educaționale spre țările din estul geografic al Europei precum și cele învecinate acestora. Avem înscriși peste 170 de participanți din România și străinatate până în acest moment. Așa cum se poate vedea din programul cursului, ponderea lectorilor din țara noastră este mai mare decât în anii trecuți.

Cu acest prilej va fi prezentat și ‘RoNeuro’, cel mai complex și modern Centru de Cercetare și Diagnostic al Bolilor Neurologice din România. ‘RoNeuro’ își propune să devină un centru de excelență în România și Europa de Est dedicat cercetării și diagnosticului bolilor neurologice. Conceptul aparține Prof. Dr. Dafin F. Mureșanu, care coordonează întreg personalul medical și de cercetare al clinicii. ‘Abordarea medicală este una de tip integrativ, dictată în mod primordial de nevoile pacientului. Suntem preocupați de sănătatea comunității în care trăim și dorim să contribuim esențial la dezvoltarea unei societăți mai sănătoase’, a precizat prof dr Dafin Mureșanu. Întreaga activitate medicală și de cercetare este construită după modelul celor mai avansate organizații ‘not for profit’ din Statele Unite ale Americii.

‘Dorim să dezvoltăm neuroreabilitarea în România într-un context modern, interdisciplinar în care neurologul, specialistul în medicină fizică și recuperatorie, psihologul, logopedul, kinetoterapeutul, ergoterapeutul și asistentul medical lucrează în echipă și generează rezultatul optim pentru bolnav. În viitorul apropiat vom încerca să aducem în zona operațională și o competență în domeniu neuroreabilitării, o curriculă la nivel european fiind deja în curs de dezvoltare.

Neuroreabilitarea este un domeniu interdisciplinar aflat în plin avânt în Europa. Multe societăți naționale se formează sub ochii noștri, desigur liderii rămân societățile naționale din Germania, Italia, Olanda, Austria. România este activă în acest domeniu prin cele două societăți de neuroreabilitare’, a afirmat prof. dr. Dafin F. Mureșanu. Chiar dacă este un domeniu mai puțin cunoscut publicului larg, neuroreabilitarea devine din ce în ce mai importantă deoarece consecința tratamentului specific în faza acută este nu doar creșterea numărului de supraviețuitori ci indirect și creșterea numărului persoanelor cu dizabilități. Specialiștii trebuie să fie atenți și la calitatea vieții acestora, la integrarea lor socială și profesională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *