SUA au concesionat doua campuri petroliere in Turkmenistan

Turkmenistanul s-a deschis pentru prima data catre sectorul energetic al Statelor Unite, atunci cand a invitat companiile petroliere din SUA la o licitatie pentru concesiuni petroliere cu fiscalitate redusa. Turkmenistanul a ales Chevron ConocoPhillips si TXOil din Huston ca si castigatori ai litatiei pentru doua concesiuni petroliere din Marea Caspica, relateaza UPI, care citeaza Itar Tass. Tara incearca, de asemenea, sa obtina un imprumut de 4,1 miliarde de dolari de la China, a informat televiziunea de stat turkmena, citand un ordin al presedintelui Gurbanguly Berdimuhamedov, privind lansarea negocierilor cu Banca de Dezvoltare a Chinei.

Turkmenistanul, o fost republica sovietica, avand bogate zacaminte de petrol si gaz este interesat sa aiba cat mai multi clienti noi, atat din est, cat si din vest, pentru a-si diversifica exporturile, care acum sunt directionate in principal catre Rusia. Recent insa, in compania chineza de stat de petrol si gaz, CNPC, impreuna cu LG si Hyundai Engineering, din Coreea de Sud si cu Petrofac Emirates, din Emiratele Arabe Unite au dezvoltat un profitabil depozit de gaz, South Iolotan. O conducta petroliera care a fost data in functiune anul trecut leaga Asia Centrala de China si este destinata sa alimenteze aceasta tara, flamanda de energie, pana in 2013.

Companii din Malaezia, Canada, Dubai si Germania, sunt de asemenea active in sectorul petrolier turkmen. Vreme indelungata, companiile americane su au putut gasi un cap de pod aici. ConocoPhillips a castigat concesiunea de la Caspica, insa campul petrolier este localizat in Kazahstan si este alocat acestei tari. Pana acum Turkmenistanul exporta cel mai mare volum de hidrocarburi in Rusia, dar relatia de afaceri dintre cele doua tari s-a deteriorat dupa explozia unei conducte petroliere, in aprilie 2009, incident pentru care Ashgabatul a acuzat comania rusa Gazprom.

Turkmenistanul, care se invecineaza cu Afganistanul si Iranul, este notoriu pentru coruptie. De asemenea, aici se afla cel de al patrulea zacamant de gaz, ca marime, din lume, localizat in bazinul Marii Caspice.Totodata, zona Derweze, situata in centrul Turkmenistanului, este bogata in gaz, dupa cum indica o serie de date vechi de aproape 40 de ani. In 1971, o echipa de geologi care facea prospectiuni a descoperit aici o pestera subterana, plina cu gaz. Solul de sub foraj s-a prabusit, a explodat, iar dedesubt s-a cascat o gaura cu un diametru de aproximativ 8 m. Pentru a evita ca aerul sa fie otravit de emanatii, autoritatile au decis sa sea foc, sperand, ca incendiul se va stinge in cateva zile. Focul arde de atunci, iar pestera a primit numele de “Poarta iadului”.

Foto: mosnews.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *