Sute de detinutii, eliberati intr-un atac asupra unei inchisori nigeriene

Mai mult de sute de detinuti aflati intr-o inchisoare din orasul nigerian Bauchi, in nordul tarii, au fost eliberati marti noaptea intr-un raid indraznet intreprins de atacatori bine inarmati, relateaza New York Times. In facilitatea de detentie se aflau membrii unei secte islamiste.
Un numar “substantial”dintre acestia a fost eliberat. Atacul s-a produs la exact un an dupa reprimarea snageroasa a revoltei sectei islamiste Boko Haram, care a produs mai mult de 800 de morti in regiune si sugereaza ca secta inca este activa.
“Inainte sa ajungem in zona, ei au reusit sa elibereze 721 de detinuti, a declarat un purtator de cuvant al Politiei. “Ei au atactat inchisoarea cu arme sofisticate”, a continuat acesta. Un ofiter de politie a fost impuscat mortal. In atac au murit inca patru persoane, intre care si un trecator. Martorii au descris un atac extins, executat de atacatori bine inarmati, care practic a fost permis de fortele de securitate. Unul dintre martori, Lifidin Bauchi, directorul local al Jama’atu Nasril Islam, o organizatie de utilitate publica, a afirmat ca politistii nu au sosit decat dupa ce cateva sute de detinuti fugisera din inchisoare si se aflau pe strazile orasului. Atacatorii purtau vesminte traditionale si au spus ca nu au venit sa ucida pe nimeni, ci doar sa-si ia adeptii. Ei si-au montat mitralierele in fata portii inchisorii si le-au ceurt comerciantilor din zona sa nu intre in panica. Au spart usa inchisorii si au incendiat masinile din curtea facilitatii de detentie. Politistii a inceput sa vina imediat ce atacatorii au plecat, relateaza martorii oculari.
Tulburarile in Bauchi au inceput anul trecut, cand membrii sectei au atacat o sectie de politie, 39 de persoane fiind ucise. Dupa o saptamana, la sfarsitul lunii iulie, politia si armata au ripostat, concentrandu-si represaliile asupra orasului din apropiere, Maiduguri, unde se afla cartierul general al sectei Boko Haram si unde membrii sectei traiau respectand cu strictete ritualurile. Printre cei ucisi s-a numarat si liderul Boko Haram, Mohammed Yusuf, in circumstante inca neclarificate, in timp ce se afla in custodia politiei. Grupul, al carui nume inseamna, in limba locala, dispretul fata de educatia Vestului, este cunoscut ca fiind extrem de nemultumit de esecul aplicarii stricte a legii islamice, intr-o regiune predominant musulmana din Nigeria. Dupa atacul de marti, politia relateaza ca un calm relativ s-a instapanit in oras si au fost operate cateva arestari.

Foto: Voices of Africa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *