Tarifele de trecere a podului Calafat – Vidin vor fi cuprinse între 6 şi 37 de euro

podul-vidin-calafatTarifele de trecere a podului peste Dunăre la Calafat – Vidin vor fi cuprinse între 6 şi 37 de euro (cu TVA inclus), potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern privind nivelul şi aplicarea tarifelor de trecere pentru utilizarea podului peste fluviul Dunărea la Calafat (România) – Vidin (Republica Bulgaria), publicat, marţi, pe site-ul Ministerului Transporturilor.

„Tariful de trecere pentru utilizarea Podului peste Dunăre în sensul Calafat-Vidin se aplică în conformitate cu prevederile Acordului dintre Guvernul României şi
Guvernul Republicii Bulgaria privind constituirea unei entităţi comerciale mixte pentru exploatarea noului pod mixt (rutier şi feroviar) peste fluviul Dunărea, între oraşele Calafat (România) şi Vidin (Republica Bulgaria), semnat la Sofia la 28 februarie 2013 şi ratificat prin Legea nr. 166/2013”, se menţionează în motivarea proiectului de act normativ.

Astfel, pentru fiecare vehicul de transport rutier care traversează podul în direcţia România-Republica Bulgaria şi în direcţia Republica Bulgaria-România, se va plăti un tarif de traversare, cu excepţia vehiculelor rutiere de transport ale serviciilor pentru stingerea incendiilor, maşinilor de poliţie şi a ambulanţelor părţilor contractante, care au instalat un dispozitiv de emitere a semnalelor luminoase cu lumină intermitentă albastră sau roşie şi un semnal sonor special şi care sunt scutite de plata tarifelor de traversare. Tarifele de traversare nu vor fi aplicate nici în cazul altor vehicule rutiere de transport care sunt scutite de plata în temeiul unui alt acord bilateral sau multilateral în vigoare pentru cele două state.

Conform proiectului de act normativ, vehiculele rutiere de transport persoane cu cel mult 8+1 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto (autoturisme) şi cele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată (MTMA) mai mică sau egală cu 3,5 tone, inclusiv remorcă, vor achita un tarif de 6 euro (27 de lei), în timp ce
vehiculele rutiere de transport persoane cu peste nouă locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto şi maximum 23 de locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, vor achita dublul acestui tarif, respectiv 12 euro (54 de lei).

Tot 12 euro vor plăti şi vehiculele rutiere de transport marfă cu masa totală maximă autorizată (MTMA) mai mare de 3,5 tone şi mai mică de 7,5 tone.

Tariful la trecerea podului pentru vehiculele rutiere de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 7,5 tone şi mai mică de 12 tone va fi de 18 euro (81 lei).

25 de euro (113 lei) vor trebui să achite vehiculele rutiere de transport persoane cu peste 23 de locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, dar şi cele de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone şi cu maximum trei axe.

Cel mai mare tarif la trecerea podului Calafat-Vidin, de 37 de euro, vor trebui să plătească vehiculele rutiere de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone şi cu minimum patru axe, conform proiectului de act normativ.

Tarifele, exprimate în lei, rotunjite la leu, se vor actualiza anual în funcţie de cursul monedei europene, valabil pentru prima zi a lunii octombrie, comunicat de Banca Centrală Europeană şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, curs aplicat începând cu data de 1 ianuarie a anului calendaristic următor.

Proiectul de HG mai prevede că tarifele de trecere pentru utilizarea podului peste Dunăre Calafat – Vidin au acelaşi nivel pentru ambele sensuri de trecere şi se aplică nediscriminatoriu pentru vehiculele rutiere înmatriculate în România sau în alte state.

Pe 28 februarie, la Sofia, a fost semnat România şi Bulgaria au semnat un Acord pentru înfiinţarea unei entităţi comerciale mixte – operator al noului Pod combinat (rutier şi feroviar) între cele două state peste fluviul Dunărea, între oraşele Calafat (România) şi Vidin (Republica Bulgaria). Acest Acord a fost ratificat prin Legea 166/2013.

„În data de 23 mai 2013, la Ruse a avut loc întâlnirea experţilor români şi bulgari pe taxe şi tarife. Partea bulgară a înaintat părţii române propunerea de tarife de trecere pod. Partea română a acceptat nivelul de taxe de trecere pod, cu condiţia ca aceste taxe să fie însoţite de o justificare completă pentru aplicarea acestor taxe diferitelor tipuri de vehicole. Partea română va susţine Notificarea părţii bulgare către Comisia Europeană referitor la stabilirea nivelului de taxe pentru trecere pod peste Dunăre, la Calafat-Vidin”, se mai precizează în expunerea de motive, care însoţeşte proiectul de HG.

sursa articol: agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *