Temele de discutie intre Titus Corlateanu si Victoria Nuland au fost: acordul privind rachetele balistice, relatia transatlantica sau parteneriatul strategic

imageResizeMinistrul afacerilor externe, Titus Corlățean  o întrevedere cu asistentul secretarului de stat al SUA pentru Europa și Eurasia, Victoria Nuland, în contextul turneului diplomatic pe care oficialul american îl realizează în mai multe state europene. Este prima vizită a diplomatului american în România în actuala calitate, după participarea la Summit-ul Alianței Nord-Atlantice de la București, în 2008, ca reprezentant permanent al SUA la NATO.

Întrevederea a constituit o bună oportunitate pentru realizarea unui dialog apropiat, direct și de substanță pe principalele teme de interes comun, legate de aprofundarea cooperării bilaterale în cadrul Parteneriatului Strategic și dezvoltările în plan regional și global.

Ministrul român al afacerilor externe a subliniat importanța Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, evidențiind faptul că acesta reprezintă o cheie de boltă a politicii externe românești, alături de apartenența la UE și NATO, fiind cel mai semnificativ parteneriat de anvergură globală al României. A arătat că România va rămâne același aliat dedicat al SUA și a exprimat angajamentul Guvernului României pentru aprofundarea și extinderea Parteneriatului Strategic bilateral, care reprezintă o garanție pentru viitorul democratic, stabil și prosper al României.

Discuțiile au reconfirmat progresul constant înregistrat în cooperarea româno-americană în 2013, interesele și preocupările comune, atât în plan politic, cât și în plan economic. Au fost trecute în revistă oportunitățile viitoare de consolidare și extindere a cooperării bilaterale, sub umbrela Parteneriatului Strategic dintre cele două state. De asemenea, cei doi interlocutori au avut un schimb de opinii referitor la teme de interes comun în plan regional și internațional, cu precădere vizând Relația Transatlantică și Vecinătatea Estică.

În cadrul discuțiilor, au fost remarcate progresele înregistrate în procesul de punere în aplicare a Acordului bilateral privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA din România, cel mai important proiect strategic din istoria relațiilor bilaterale, realizarea acestuia plasând România la cel mai înalt nivel de securitate din istoria ei. A fost reconfirmat obiectivul comun al părților privind operaționalizarea sistemului de la Deveselu, la orizontul anului 2015. De asemenea, a fost exprimată satisfacția față de valențele noi pe care le capătă cooperarea bilaterală pe dimensiunea militară și de securitate, inclusiv în contextul evoluțiilor post-ISAF din Afganistan. În cadrul schimbului de vederi pe marginea viitorului Summit al Alianței Nord-Atlantice din septembrie a.c., găzduit de Marea Britanie, ministrul român al afacerilor externe a subliniat importanța politicii Aliate a ușilor deschise, cu atât mai mult cu cât în 2014 se împlinesc 10 ani de la aderarea României la NATO.

O altă temă de interes pe agenda discuțiilor a fost reprezentată de relația transatlantică. Ministrul Corlățean a salutat viziunea SUA privind o ‘Renaștere Transatlantică’, remarcând convergența acestui concept cu obiectivele de politică externă ale României. A agreat faptul că Parteneriatul Transatlantic privind Comerțul și Investițiile reprezintă un proiect definitoriu pentru parteneriatul transatlantic, benefic nu doar în plan comercial și economic, ci pentru consolidarea relației privilegiate UE-SUA ca vector definitoriu al cadrului global din secolul 21. A arătat, de asemenea, că încheierea unui astfel de acord cuprinzător va contribui în mod substanțial și la dimensiunea economică a Parteneriatului Strategic dintre România și SUA.

Ministrul Titus Corlățean a exprimat interesul României privind creșterea consistentă a investițiilor americane în România, cu obiectivul susținerii proceselor de restructurare și modernizare a economiei românești.

În contextul discutării substanței relației bilaterale, ministrul afacerilor externe a subliniat faptul că includerea României în programul Visa Waiver rămâne un obiectiv extrem de important care presupune o bună cooperare, în continuare, între cele două părți.

În spiritul relațiilor de parteneriat, dialogul a prilejuit, de asemenea, realizarea unui schimb de vederi pe tema unor proiecte legislative aflate încă în discuția Parlamentului. În acest context, ministrul afacerilor externe a reiterat angajamentul ferm al României pentru consolidarea democrației și a statului de drept, combaterea corupției și pentru continuarea reformelor instituționale din România, elemente fundamentale ale dezvoltării și aprofundării pe mai departe a Parteneriatului Strategic România — SUA. Totodată, șeful diplomației române a reconfirmat faptul că eventuale evoluții legislative în domeniile menționate vor constitui subiectul unor consultări publice adecvate în plan intern, cu participarea instituțiilor românești cu competențe în materie și în baza dialogului cu partenerii externi relevanți, cu precădere cu instituțiile europene.

De asemenea, cei doi oficiali au avut un schimb de vederi substanțial privind o serie de dosare de actualitate de pe agenda regională cu accent asupra Vecinătății Estice și Balcanilor de Vest, evidențiind necesitatea unei sinergii sporite SUA-UE în această regiune. În context, au fost analizate evoluțiile în cadrul Parteneriatului Estic, cu referire îndeosebi la Ucraina, Georgia și Republica Moldova, constatându-se similitudinea abordărilor României și SUA.

Cei doi demnitari au relevat sprijinul pentru aspirațiile europene ale Republicii Moldova. Au salutat ultimele evoluții pozitive înregistrate în parcursul european al acestei țări cu ocazia Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, apreciind că Republica Moldova este cea mai bine plasată, dintre toți membrii Parteneriatului, pe o traiectorie europeană. S-a convenit că ridicarea vizelor pentru cetățenii moldoveni, astfel încât aceștia să circule liberi în spațiul UE, cât mai curând posibil în cursul anului 2014, trebuie să rămână o prioritate. Ministrul Titus Corlățean a apreciat că vizita la Chișinău a secretarului de stat al SUA a reprezentat un semnal important pentru susținerea așteptată de către autoritățile moldovene pe parcursul unui proces de reforme complex și de durată.

Totodată, cei doi demnitari au trecut în revistă evoluțiile din Orientul Mijlociu cu accent pe Procesul de Pace israeliano-palestinian și perspectivele soluționării conflictului din Siria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *