Tendinţe în evoluţia activităţii economice în perioada decembrie 2013 – februarie 2014

UntitledPotrivit opiniilor exprimate în luna decembrie 2013, de către managerii societăţilor comerciale, se conturează pentru perioada decembrie 2013 – februarie 2014 tendinţă de relativă stabilitate în sectorul de comerţ şi servicii, scădere moderată în industria prelucrătoare şi scădere accentuată în construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural, se precizeaza intr-un comunicat al Institutului National de Statistica.

Soldul conjunctural indică percepţia repondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar NU trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.

Untitled

Industrie prelucrătoare – Tendinţă de scădere moderată a activităţii
În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2013, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -6%).
Pentru activitatea din industria metalurgică se va înregistra tendinţă de scădere accentuată în ceea ce priveşte estimarea producţiei (sold conjunctural -44%).
Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +3%).
În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează scădere moderată, soldul conjunctural fiind de -6% pe total industrie prelucrătoare.

Construcţii – Tendinţă de scădere accentuată a activităţii
Potrivit estimărilor din luna decembrie 2013, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, scădere accentuată a volumului producţiei (sold conjunctural -52%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -42%).
Managerii estimează scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -40%).
În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural -4%).

Comerţ cu amănuntul – Tendinţă de relativă stabilitate a activităţii
În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de relativă
stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -3%).
Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra scădere moderată (sold conjunctural -7%).
Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +6%).
Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri
pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +37%).

Servicii – Tendinţă de relativă stabilitate a activităţii
Conform estimărilor din luna decembrie 2013, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate (sold conjunctural -5%).
În sectorul de servicii se estimează pentru următoarele trei luni, scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%).
Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +6%).

sursa: INS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *