Tendinţe în evoluţia activităţii economice în perioada ianuarie – martie 2014

UntitledPotrivit opiniilor exprimate în luna ianuarie 2014, de către managerii societăţilor comerciale, se conturează pentru perioada ianuarie – martie 2014 tendinţă de relativă stabilitate în industria prelucrătoare, scădere moderată în sectorul de comerţ şi servicii şi scădere în construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural.

Soldul conjunctural indică percepţia repondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar NU trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.

Untitled

În cadrul anchetei de conjunctură din luna ianuarie 2014, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -1%).

În ceea ce priveşte estimarea producţiei, pentru activitatea din industria metalurgică se va înregistra tendinţă
de scădere (sold conjunctural -30%), iar pentru fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor vom avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +7%). Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +6%).
În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare.

Potrivit estimărilor din luna ianuarie 2014, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei
luni, scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -31%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -24%). Managerii estimează de asemenea, scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -28%).
În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold
conjunctural +2%).

În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de scădere
moderată a activităţii economice (sold conjunctural -14%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra scădere (sold conjunctural -23%).
Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold
conjunctural +4%). Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +18%).

Conform estimărilor din luna ianuarie 2014, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte scădere
moderată (sold conjunctural -6%). În sectorul de servicii se estimează pentru următoarele trei luni, scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -7%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +7%).

sursa:Institutul National de Statistica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *