Termenul pentru procesarea cererilor de rambursare pentru finantarile europene va fi redus

In urma intalnirii de ieri dintre Premierul Emil Boc, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea si reprezentantii institutiilor implicate in gestionarea si implementarea Programului Operational Regional a rezultat ca Romania beneficiaza de cel putin patru motoare de crestere economica in 2011. Printre acestea au fost mentionate investitiile din fondurile europene, din bugetul de stat, cele din cadrul Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii, precum si cele prin parteneriat public privat.

In ceea ce priveste absortia de fonduri europene, premierul Emil Boc a anuntat ca Romania are in etapa de implementare, pe toate programele europene, proiecte in valoare de 10 miliarde de euro. In scopul imbunatatirii absortiei fondurilor europene, acesta a cerut simplificarea mecanismelor si procedurilor birocratice. Astfel, printre masurile propuse au fost mentionate reducerea termenul pentru procesarea cererilor de rambursare de la 60 la 45 de zile si schimbarea procedurilor privind verificarea in teren a derularii proiectului dupa prima cerere de rambursare, la stadiul de 40% de implementare a proiectului si finalizarea lui, eliminandu-se astfel procedura verificarii in teren dupa fiecare cerere de rambursare.

Totodata, prin noua lege a salarizarii unice in sistemul bugetar au fost luate masuri pentru intarirea capacitatii administrative. Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2011 angajatii care fac parte din echipele de management si implementare a proiectelor finantate din fonduri europene vor beneficia de o majorare a salariului cu pana la 75%, in functie de performanta si de volumul de lucrari efectuat.

La randul sau, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a dorit sa mentioneze ca o alta masura avuta in vedere in acest scop, se refera la instituirea obligativitatii, pentru beneficiari, ca la momentul semnarii contractului sa aiba pregatit caietul de sarcini si documentatia pentru licitatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *