Teste de stres pentru bancile din zona euro

Guvernele statelor din Uniunea Europeana au stabilit principalele criterii ale testelor de stres pentru bancile din spatiul comunitar, au declarat surse din UE. Oficiali de rang inalt si-au exprimat optimismul privind rezultatele acestora. Potrivit acordului, fiecare din cele 91 de banci evaluate va publica rezultatele obtinute pe 23 iulie, ora 16:00 GMT, iar Comitetul pentru Supravegherea Bancilor Europene va emite un comunicat, au declarat mai multe surse.

Detaliile finale ale testelor vor fi discutate maine, la o teleconferinta a ministrilor de Finante din tarile UE, reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Bancii Centrale Europene. Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat ca testele ar trebui sa nu scoata la suprafata probleme majore la bancile mari, desi este posibil ca unele institutii de credit mai mici sa fie nevoite sa se recapitalizeze.

Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogroup, care reuneste ministrii de Finante din zona euro, a declarat la randul sau ca nu se asteapta la „mari catastrofe”. Banci din 20 de tari europene sunt evaluate in privinta capacitatii de a rezista unor noi crize economice si pierderi legate de datoriile Greciei si altor tari. Obiectivul acestor teste este restabilirea increderii investitorilor prin indicarea punctelor vulnerabile si obligarea bancilor cu probleme sa isi majoreze capitalul. Este posibil ca testele sa arate ca pe segmentele bancilor de economii din Spania si Germania sa existe un deficit de capital de cate cel putin 30 de miliarde de dolari. In cazul bancilor din Grecia si alte regiuni, deficitul ar putea fi modest.

Foto: money.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *