Traficantul de arme Viktor Bout ar putea ajunge intr-o inchisoare americana

Justitia thailandeza este aproape de a-l extrada pe Viktor Bout, un presupus traficant de arme rus, transmite corespondentul Al-Jazeera. Statele Unite au facut un lobby intensiv pentru ca Viktor Bout sa fie inchis sub acuzatia de amestec in politica interna a unui alt stat. O instanta din Thailanda a primit de la SUA o cerere de extradare a lui Viktor Bout, numit “Comerciantul Mortii”. Curtea de apel a decis astazi ca Viktor Bout, a carui viata se pare ca a inspirat productia hollywoodiana din 2005, “Lordul razboiului” va trebui sa fi extradat in decurs de trei luni sau eliberat.

Decizia de acum rastoarna o sentinta precedenta privind cererea de extradare facut a de Statele Unite, emisa de o instanta inferioara din Thailanda. Bout, in varsta de 43 de ani, este acuzat de a fi livrat arme care au alimentat conflicte din America de Sud, Orientul Mijlociu si Africa. De asemenea, despre el se vorbeste ca ar avea legaturi cu mediile de intelligence din Rusia. Bout lupta impotriva extradarii inca de la arestarea sa, petrecuta in 2008, intr-o operatiurne speciala intrunita, americano-thailandeza. Doua noi acuzatii au fost adaugate de americani la rechizitoriul impotriva lui Bout: spalare de bani si frauda electronica.

Bout a condus o retea de companii de transport aerian de marfuri in Orientul Mijlociu, Africa, Europa de Est si Statele Unite. Oficialii americani pretind ca Bout ar fi folosit aceasta flotila de avioane, pentru a transfera arme in toata lumea, incepand din 1990. Intraga poveste a cererii de extradare este in mare masura o hartuiala diplomatica si avocateasca, iar Thailanda este extrem de reticenta sa supere atat Rusia, cat si Statele Unite. Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, a condamnat decizia de extradare a lui Bout in Statele Unite si a clamat ca va face orice pentru ca el sa se reintoarca in Rusia. Avocatul lui Bout a lasat sa se inteleaga faptul ca, in cazul in care clientul sau va fi condamnat in Statele Unite, acesta ar putea sa faca obiectul unui schimb de detinuti.

Bout este, acuzat ca a livrat arme de milioane de dolari Fortelor Armate Revolutionare ale Columbiei (FARC), un grup rebel, ca si altor tari aflate sub embargo ONU din punctul de vedere al livrarilor de arme. De asemenea, potrivit Natiunilor Unite si Departamentului Trezoreriei americane (care are propriul serviciu secret), Viktor Bout ar fi vandut sau intermediat vanzari de arme care au alimentat conflicte din Afganistan, Angola, Republica Democrata Congo, Liberia, Rwanda, Sierra Leone si Sudan. Rusul a negat in mod repetat aceste acuzatii.

Foto: AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *