Transfer de putere in Coreea de Nord

Va fi Kim Jong Il urmat de fiul sau la conducere?

La Phenian, cea mai mare intrunire politica a partidului comunist aflat la putere a inceput cu speculatii privind faptul ca fiul luiKim Jong Il va prelua puterea, informeaza Al Jazeera. Delegatii au sosit in capitala Coreei de Nord pentru cea mai mare intrunire politica din ultimele decenii, a partidului comunist, pe fondul speculatiilor ca seful statului, Kim Jong Il, il va numi pe fiul sau si pe alti membrii ai familiei, in pozitii cheie ca parte a unui plan de asigurare a succesiunii.
Intrunirea vine la o saptamana dupa ce agentia oficiala de stiri a Coreii de Nord, KCNA, a anuntat ca Partidul Muncitoresc va avea o conferinta, pentru a-si alege “organismul suprem de conducere”.
Aceasta este prima intrunire majora a partidului dupa cea care a marcat un punct de granita, in 1980, cand Kim Jong Il, pe atunci in varsta de 38 de ani si-a facut debutul politic, urmand ca, in 1994, sa-i succeada tatalui sau la conducerea Coreii de Nord.

Se crede ca actualul lider comunist de la Phenian isi pregateste mezinul, pe Kim Jong Un, cel de al treilea fiu al sau, pentru un transfer similar de putere. Kim Jong Un a fost ales sa participe la congres ca delegat al Armatei Populare Coreene. Cariera militara se considera a fi o preconditie a carierei politice in Coreea de Nord. Intrebarea cine ii va succeda lui Kim Jong Il, despre care se crede ca este bolnav, este importanta pentru securitatea regionala, datorita programelor active ale Coreii de Nord in domeniile nuclear si rachete si amenintarilor regulate, indreptate impotriva rivalului Coreea de Sud, remarca Al Jazeera. Expertii se tem ca moartea sau eventual incapacitatea lui Kim ar fi urmate de instabilitate politica sau chiar de lupta pentru putere, daca actualul lider nu-si va desemena un susccesor clar.

Foto: turtlehouse-john.blogspot.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *