Turbulentele de le pariferia zonei euro pot declansa o noua criza bancara

Bancile din Europa emergenta, in special din Bulgaria si Romania, raman vulnerabile la schimbarile in apetitul pentru risc la nivel mondial si la capacitatea institutiilor mama de a rula liniile de finantare, potrivit unei analize Capital Economics. Bancile care desfasoara operatiuni in statele din regiune, confruntate cu un nivel ridicat al creditarii in valuta si datorii externe mari, pot intra inca in criza din cauza turbulentelor de la periferia zonei euro, se arata in studiu.

„Capitalizarea a fost refacuta iar diferenta dintre imprumuturi si depozite scade. Persista insa vulenarbilitati in Ungaria, Tarile Baltice si Balcani”, considera Neil Shearing, analist la Capital Economics. Principala problema a bancilor din aceste tari ramane volumul ridicat al creditelor denominate in euro sau franci elvetieni, care constituie circa 60% din portofoliile de imprumuturi din Ungaria, Romania si Bulgaria, respectiv 92% in Letonia. Un aspect al acestei expuneri este datoria externa mare pe termen scurt, mai ales catre bancile mama din Vest, afirma Shearing.

„Bancile din acest grup de tari vor ramane vulnerabile la schimbari in apetitul global pentru risc, dar situatia va depinde mult si de dorinta si capacitatea bancilor mama de a rula datoriile. Aceasta temere este valabila mai ales in Bulgaria si Romania, unde legaturile financiare cu economia Greciei, aflata in dificultate, sunt puternice”, a adaugat el. Bancile elene si austriece au prezente importante in tarile din zona Marii Negre. Institutiile de credit din Austria au cea mai mare expunere pe Ungaria, iar bancile din Suedia controleaza sectorul bancar din Tarile Baltice. „In cel mai bun caz accesul la creditare in acest grup de tari va ramane foarte dificil, din cauza efectelor exceselor din anii trecuti. In cea mai rea situatie, persista posibilitatea ca agravarea problemelor de la periferia zonei euro sa declanseze o noua criza bancara”, este de parere specialistul.

Foto: ccib.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *