Ucenicia la locul de muncă reglementată prin norme metodologice

lege_votNormele metodologice de aplicare a prevederilor Legii 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă au fost aprobate miercuri în ședința de guvern.

„Hotărârea adoptată de Guvern stabilește o serie de măsuri prin care formarea profesională la locul de muncă se modernizează și se aliniază la legislația europeană”, potrivit unui comunicat de presă al Executivului.

Formarea profesională realizată la locul de muncă se organizează de către furnizori de formare profesională autorizați în condițiile OG 129/2000, precizează sursa citată.

Astfel, „programele de formare profesională prin ucenicie la care participă ucenici cu nevoi speciale sunt adaptate la particularitățile specifice fiecărei categorii de persoane; angajatorii au obligația să comunice agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă în a căror rază își au sediul, locurile de muncă vacante care pot fi ocupate prin încheierea de contracte de ucenicie”, se arată în comunicat.

Potrivit actului normativ, agențiile pentru ocuparea forței de muncă au obligația de a comunica locurile de muncă vacante pentru a fi ocupate prin ucenicie.

„Pentru coordonarea activității ucenicului, angajatorul desemnează un coordonator de ucenicie care este salariat al angajatorului. Încheierea contractului de ucenicie se face pe baza dispozițiilor de repartizare eliberate de agențiile locale pentru ocuparea forței de muncă”, adaugă Executivul.

sursa:agerpres
credit foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *