UE a înăsprit sancţiunile împotriva Coreei de Nord

european-union-mapUniunea Europeană a consolidat luni regimul de sancţiuni împotriva Coreei de Nord, pentru a protesta împotriva testului nuclear efectuat la 12 februarie de Phenian, a declarat o sursă europeană.

Reuniţi la Bruxelles, miniştrii Afacerilor Externe din cele 27 de ţări UE au hotărât în mod special adăugarea de noi nume pe lista persoanelor şi entităţilor supuse interdicţiei de a călători, sau îngheţarea fondurilor, a precizat aceeaşi sursă.

Miniştrii au înăsprit restricţiile impuse produselor asociate programului nuclear sau balistic al Coreei de Nord.

„Este vorba de măsuri severe destinate demonstrării opoziţiei noastre faţă de testul nuclear”, a explicat un oficial european, în urmă cu o săptămână.

Şeful diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a apreciat la 12 februarie că testul nuclear reprezintă „o nouă încălcare flagrantă a regimului global de neproliferare şi o încălcare gravă a obligaţiilor internaţionale” impuse Phenianului, „de a nu produce sau testa arme nucleare”. Ea cerut comunităţii internaţionale să ofere un răspuns „ferm şi unitar”.

Măsurile UE se adaugă celor întreprinse de ONU. Bruxelles-ul a demarat inspecţii ale vapoarelor şi supravegherea instituţiilor financiare europene şi relaţiile cu băncile din Coreea de Nord.

 

 

Sursa articol Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *