W. Buffett: Ameninţarea unor politicieni americani de a nu creşte limita de îndatorare a SUA este „o armă politică de distrugere în masă”

Warren-Buffett-9230729-1-402Ameninţarea unor politicieni americani de a nu creşte limita de îndatorare a SUA, după ce banii au fost deja cheltuiţi de către stat, este „o armă politică de distrugere în masă” care nu ar trebui folosită, a declarat miliardarul american Warren Buffett.

„Ştiu că a fost folosită şi în trecut, dar am folosit şi bomba atomică în 1945 şi am decis că nu vom mai face niciodată aşa ceva”, a spus el într-un interviu pentru CNBC.

Congresul american negociază încă un acord pentru creşterea limitei de îndatorare a SUA, de 16.700 de miliarde de dolari, înaintea termenului limită care este joi. Trezoreria americană a avertizat că dacă nu este majorat plafonul, nu va putea contracta împrumuturi noi peste această limită. O prelungire a blocajului şi incapacităţii SUA de a împrumuta ar putea aduce statul american în situaţia de a nu-şi putea plăti datoriile începând din perioada 22 octombrie – 1 noiembrie.

Buffett a cerut ambelor partide din Congres, Democat şi Republican, să nu folosească limita de îndatorare drept armă.

„Există destule alte arme care pot fi folosite”, a spus el.

În pofida tergiversării negocierilor până în ultimele zile, Buffett a declarat că nu se aşteaptă ca SUA să facă ceva care să-i „afecteze parcursul ireproşabil de 237 de ani”. Dacă s-ar întâmpla, însă, aşa ceva, ar fi „un act de pură idioţenie”, a adăugat investitorul.

Buffett a făcut declaraţii similare legate de limita de îndatorare şi la începutul lunii octombrie. Politicienii ar trebui să înceteze să mai folosească creşterea limitei de îndatorare în negocieri, a declarat Buffett, comparând practica cu ameninţarea lansării unei bombe nucleare.

Miliardarul a spus, la momentul respectiv, că Statele Unite se vor apropia de „limita idioţeniei” în disputa legată de majorarea plafonului datoriilor, dar că nu o vor depăşi, Congresul urmând să rezolve blocajul înainte ca problema să afecteze serios ţara.

 

 

sursa: mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *