Yenul s-a depreciat la peste 100 de unităţi faţă de dolar, minimul ultimilor patru ani

yenCursul de schimb al yenului a trecut vineri pragul de 101 unităţi faţă de dolar, urcând la maximul ultimilor 4 ani, după o depreciere de peste 20% în ultimele şase luni, pe fondul planului de sprijinire a exporturilor desfăşurat de guvern şi banca centrală.

Yenul a scăzut vineri cu 0,7%, cursul urcând la 101,27 yeni pe dolar, după ce a atins un maxim de 101,37 unităţi, cea mai slabă valoare înregistrată de valuta japoneză din aprilie 2009, potrivit Bloomberg.

Faţă de euro, yenul a coborât cu 0,5%, la 131,84 unităţi pentru un euro.

Declinul de vineri a fost determinat de speculaţiile din piaţă că investitorii locali migrează spre active străine în căutarea unor randamente mai bune, în contextul programului de stimulare a economiei derulat în ultimele luni de guvernatorul băncii centrale, Haruhiko Kuroda şi premierul Shinzo Abe.

Celelalte monede din regiunea Asia-Pacific înregistrează de asemenea scăderi, inclusiv în Australia şi Coreea de Sud.

În această săptămână, yenul a scăzut cu 2,3% faţă de dolar şi cu 1,6% în raport cu euro. Moneda unică europeană a coborât cu 0,7% faţă de dolarul SUA.

Media estimărilor analiştilor contactaţi de Bloomberg arată că deprecierea yenului ar putea continua pentru tot restul anului, cu un curs de 104 unităţi la sfârşitul lui 2013.

Yenul a coborât cu peste 21% în ultimele 6 luni, situaţie care a atras nemulţumirea oficialilor din alte ţări, care sunt îngrijoraţi de scăderea competitivităţii propriilor exporturi.

Ministrul sud-coreean al Finanţelor a declarat în luna aprilie că deprecierea yenului are „un impact semnificativ” asupra economiei Coreei de Sud, mai grav decât ameninţările Coreei de Nord.

Speculaţiile din piaţă că autorităţile de la Seul ar putea reacţiona prin măsuri menite să deprecieze moneda naţională, wonul, au determinat deprecierea acesteia vineri cu 1,4%, la 1.106 unităţi pentru un dolar.

Banca centrală din Australia a coborât marţi dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 2,75%, un nou minim istoric, acuzând nivelul „neobişnuit de ridiat” al dolarului australian.

Moneda australiană a înregistrat în această săptămână cel mai abrupt declin din ultimele 12 luni, de 2,7%, fiind aproape de paritate faţă de dolarul SUA.

 

 

sursa articol: mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *