Zece milioane de milionari

Numarul milionarilor in dolari a crescut in 2009 cu 17% la nivel mondial, la zece milioane, in pofida intrarii economiei globale in cea mai grava recesiune din ultimele decenii, potrivit unui studiu realizat de Merrill Lynch si Capgemini. Averea acestora a sporit cu 19% anul trecut, la 39.000 de miliarde de dolari, aproape recuperand pierderile cauzate de criza financiara. Bursele au crescut aproximativ cu 50%, iar fondurile de hedging si-au recuperat pierderile din 2008, intr-un an marcat de cheltuieli guvernamentale pentru programe de stimulare economica si relaxarea politicilor de catre bancile centrale.

„Vedem deja semne distincte de recuperare, iar in anumite zone chiar o revenire completa la nivelurile de bogatie si crestere din 2007”, a declarat Sallie Krawcheck, sefa diviziei de administrare a averii la Bank of America. Cea mai rapida crestere a averii a avut loc in India, China si Brazilia, iar in regiunile America Latina si Asia-Pacific au fost consemnate niveluri record. Numarul asiaticilor bogati a urcat la trei milioane, ajungand din urma Europa. Averea acestora a avansat insa cu 31%, la 9.700 de miliarde de dolari, devansand pentru prima data pe europeni (9.500 de miliarde de dolari).

In America de Nord, numarul milionarilor a crescut cu 17%, iar averea lor a sporit cu 18%, la 10.700 de miliarde de dolari. Statele Unite au avut anul trecut cei mai multi milionari in dolari, respectiv 2,87 milioane, fiind urmate de Japonia – 1,65 milioane, Germania – 861.000 si China – 477.000, se arata in studiu. Elvetia a inregistrat cea mai ridicata concentratie de milionari, de 35 la fiecare 1.000 de adulti.

Foto: bogdanic.wordpress.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *