Zona euro are in continuare probleme de finantare

Programul Uniunii Europene, stabilit pentru sprijinirea statelor impovarate de datorii din zona euro cu acces limitat la pietele de capital nu rezolva problema de finantare a regiunii, considera seful unitatii europene a agentiei de evaluare financiara Standard & Poor’s.

„Privim fondul de stabilizare al UE asa cum privim programele Fondului Monetar International – el nu este solutia. Daca ai o problema cu gradul prea mare de indatorare, luarea unor credite aditionale, indiferent daca sunt de pe piata, de la partenerii europeni sau de la FMI, nu reprezinta, evident, o solutie”, a afirmat Moritz Kraemer, seful unitatii europene a Standard & Poor’s, citat de Reuters.

Mecanismul de sprijin pentru zona euro, ratificat de ministrii de Finante din regiune, da Greciei si altor state din zona euro spatiul de manevra pentru revitalizarea finantelor publice, fara a fi penalizate zilnic de investitori, a adaugat Kraemer. El apreciaza, totodata, ca, referitor la zona euro, investitorii sunt mai pesimisti decat agentiile de evaluare financiara. S&P considera, in prezent, ca posibilitatea ca vreun stat din zona euro sa intre in capacitate de plata este redusa. Agentia a retrogradat in luna aprilie ratingul Greciei la categoria „junk” si a redus, de asemenea, calificativele Spaniei si Portugaliei.

Programul de sprijin financiar pus la punct la inceputul saptamanii de ministrii de Finante din zona euro presupune fonduri de 440 de miliarde de euro aduse de statele din zona euro, de 250 de miliarde de euro din partea FMI si o contributie de 60 de miliarde de euro din partea UE. Mecanismul va ramane activat timp de trei ani.

Foto: icis.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *