Mercedes-Benz – Ghidul Excelentei – Interviu cu inventatorul Corneliu Birtok-Baneasa

Mercedes-Benz - Corneliu Birtok-Baneasa - Fundatia Politehnica Timisoara 2010Inventatorul Corneliu Birtok-Băneasă a fost invitat de către Mercedes-Benz România să răspundă provocării unui interviu despre excelenţă, inspiraţie şi inovaţie pentru platforma online Ghidul Excelenţei.

Corneliu Birtok-Băneasă este laureat internaţional, recunoscut pentru crearea şi omologarea prototipului filtrului de aer supraaspirant inversat, care are performanţa de a reduce consumul de carburant cu până la 15%.
Întrebat cum ar defini excelenţa în viziunea şi din experienţa sa, inventatorul a declarat, în cadrul interviului Mercedes-Benz, că excelenţa simbolizează „emblema originalităţii, designul performanţei şi perfecţiunea creaţiei. Pe scurt, puterea minţii creative.”

Corneliu Birtok-Băneasă mărturiseşte că un rol important în formarea valorilor şi standardelor sale a venit din partea familiei, care l-a încurajat de la bun început, în toate eforturile şi experimentele întreprinse de-a lungul carierei. În şcoala profesională, a găsit sprijinul şi îndrumarea necesară şi în persoana maestrului său, care „şi-a dat toată silinţa să ajung unde trebuie din punct de vedere profesional”. Mai mult, declară el, o inspiraţie semnificativă i-a fost insuflată de “marile genii ale lumii auto, Benz şi Daimler”.

Pe parcursul carierei sale, Corneliu a avut parte de momente care l-au stimulat să continue cercetarea şi testarea produselor dezvoltate, convins fiind de impactul benefic al proiectelor sale. Un prim astfel de moment a fost crearea primului filtru supraaspirant, în anul 2000. Al doilea moment semnificativ a fost participarea la primul salon de inventică pentru tineret, în anul 2007. Corneliu declară că participarea la diverse simpozioane ştiinţifice şi saloane de inventică naţionale şi internaţionale i-a adus recunoaştere şi l-a încurajat să performeze şi să aducă noi contribuţii lumii auto. De altfel, punctul culminant în cariera excepţională a inginerului român a fost obţinerea premiului pentru cel mai bun inventator al salonului de la Moscova, în anul 2010.

La întrebarea lansată de Mercedes-Benz, în cadrul interviului – cărei personalităţi ar desemna Corneliu un premiu de excelenţă – acesta a răspuns cu convingere că un asemenea premiu ar merge către marele inventator român, Justin Capră, pe care îl consideră “un model pentru multe generaţii” şi care a inventat primul rucsac zburător, un aparat individual de zbor. Invenţia sa nu a ajuns însă să fie şi brevetată.

Corneliu Birtok-Băneasă, care se ghidează după motto-ul “Fiţi încăpăţânaţi şi urmaţi-vă visul!”, susţine că locul unde a cunoscut un nivel înalt de excelenţă este Salonul de la Geneva, “un salon cu tradiţie”. De asemenea, el este un mare susţinător al românilor, despre care declară că „au descoperit o stare de excelenţă continuă, de-a lungul timpului, în domenii precum sport, informatică, matematică şi multe altele”.

Interviul cu inventatorul român este disponibil AICI

Corneliu Birtok-Băneasă: de la pasiune la inovaţie şi recunoaştere internaţională
Ceea ce a început, în şcoala generală, ca o afinitate pentru cursele de motoare şi karting avea să devină, peste ani, baza unei invenţii importante pentru lumea auto şi orice proprietar de autovehicul.

Născut la Deva, inventatorul Corneliu Birtok-Băneasa şi-a descoperit atracţia pentru automobile şi mecanica auto din copilărie, cu ocazia participării la cursuri de aeromodele şi la curse de karting. A găsit mereu o plăcere în repararea şi îmbunătăţirea bicicletelor prietenilor săi, iar mai târziu a maşinii tatălui, fiind condus tot timpul de dorinţa de perfecţionare şi dobândind prin muncă asiduă o înţelegere tot mai mare a sistemelor de motorizare.

Invenţia sa, filtrul de aer supraaspirant, vine ca un răspuns la nevoile societăţii contemporane şi tratează o problemă tehnică şi economică, deopotrivă. Pe lângă reducerea costurilor directe de combustibil, care, pentru o industrie a transporturilor în Uniunea Europeană pot însemna miliarde de euro anual, filtrele de aer supraaspirante sunt prietenoase cu mediul înconjurător. La fiecare 100 km parcurşi, datorită reducerii consumului, aerul este mai curat cu 2 – 5 kg de emisii de CO2 şi alte gaze nocive, un lucru vital, care adaugă valoare socială invenţiei tehnice a inginerului hunedorean.

Corneliu Birtok-Băneasă se bucură de recunoaştere internaţională prin participarea la saloanele de inventică din întreaga lume, printre care Inventika, Proinvent, Bruxelles, Geneva, Moscova, Zagreb şi Kuweit, în cadrul cărora a obţinut numeroase premii şi medalii: 14 medalii de aur, trei medalii de argint şi două medalii de bronz.
Corneliu Birtok-Băneasă este fondatorul Asociaţiei Corneliugroup Cercetare – Inovare (www.corneliugroup.ro), având ca obiect de activitate cercetarea în domeniul industriei auto, iar în prezent, ocupă funcţia de asociat şi director tehnic la firma producătoare de filtre supraaspirante universale.

Despre Mercedes-Benz: Ghidul Excelenţei
Interviul exclusiv cu Corneliu Birtok-Băneasă face parte din colecţia de interviuri „Mercedes-Benz: Ghidul Excelenţei”, încheind cu brio campania desfăşurată şi în anul 2013. Până în prezent, Ghidul Excelenţei a mai înregistrat interviuri cu personalităţi contemporane, a căror carieră este marcată de excelenţă: Ticu Lăcătuşu, Cristi Puiu, Coco Popescu, Marcel Iureş, Maia Morgenstern, Alexandru Tomescu, Dan Puric, Raed Arafat, Cătălin Ştefănescu şi Tudor Giurgiu. Interviurile pot fi accesate pe website-ul Mercedes-Benz România:
www.mercedes-benz.ro/GhidulExcelentei.
Seria de interviuri „Mercedes-Benz: Ghidul Excelenţei” va continua şi în anul 2014, cu alte personalităţi din România, care au excelat în domeniul de activitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *