Șefii de Guvern din Europa Centrală și de Est — China se vor reuni în România

646x404 (1)La 26 noiembrie 2013, se va desfășura la București, cea de-a doua reuniune la nivel de Prim-miniștrii din Europa Centrală și de Est și China.

Alături de Prim-ministrul României Victor Ponta și de Premierul Consiliului de Stat al RP Chineze Li Keqiang, la reuniunea la nivel înalt  vor participa șefii de guvern ai Albaniei, Bosniei-Hertegovina, Bulgariei, Cehiei, Croației, Estoniei, Lituaniei, Macedoniei, Muntenegrului,  Poloniei, Serbiei, Slovaciei, Sloveniei și Ungariei și ministrul de externe din Letonia.

Aceasta este a doua reuniune a șefilor de guverne din țările Europei Centrale și de Est și China, după cea organizată în 2012 la Varșovia.

Cu ocazia reuniunii la nivel înalt de la București, Prim-miniștrii vor evalua  stadiul de implementare a propunerilor de cooperare lansate cu un an în urmă la Varșovia, vor aborda domeniile și mijloacele concrete de dinamizare a relațiilor comerciale și investiționale între cele două zone, prin proiecte de cooperare în domenii precum energia, agricultura, infrastructura, transporturile, IT și turism.

Prin prezența a 10 Prim-miniștri din statele membre UE și a ministrului de externe leton, dialogul Europa Centrală și de Est cu China  asigură complementaritatea și susține consolidarea relațiilor mai ample dintre UE și China.

Organizarea la București a reuniunii politice la nivel înalt oferă o oportunitate extraordinară pentru dezvoltarea relațiile politice și economice ale  României cu China, a celor în plan regional, precum și a celor între regiunea noastră și partenerul chinez.

Reuniunea șefilor de guverne Europa Centrală și de Est-China se desfășoară în contextul prezenței Premierului chinez în România și a întrevederii pe care acesta o are cu Prim-ministru român, ocazie cu care vor fi semnate un număr important de memorandumuri și acorduri bilaterale.

De asemenea, în cursul zilelor următoare, vor avea loc și întrevederi bilaterale ale Prim-ministrului  României cu premierii țărilor din regiune.

credit foto
comunicat de presa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *