Acordul cu Fondul Monetar Internaţional din anul 2009 a fost singurul care a avut un efect pozitiv sensibil asupra monedei locale, acesta fiind de altfel şi singurul care nu a avut caracter preventiv şi a însemnat creşterea rezervelor valutare ale BNR, a declarat Mişu Negriţoiu, chairman ING Bank, într-un interviu acordat AGERPRES.
„Dintre cele trei acorduri Stand by consecutive începând cu martie 2009, primul acord a fost singurul care a avut un efect pozitiv sensibil asupra monedei locale. Acesta a fost, de altfel, şi singurul care nu a avut caracter preventiv şi a însemnat creşterea rezervelor valutare ale BNR cu circa 13 miliarde euro (peste jumătate din suma primită în tranşele din 2009). Intervenţiile BNR au ajutat leul să menţină o volatilitate mai redusă decât a monedelor regionale în perioada de vârf a crizei financiare globale din 2009. Acordul recent agreat cu partenerii internaţionali este de natură să confere mai multă stabilitate pieţelor şi să reconfirme politicile sănătoase şi prudente. Leul ar fi înregistrat evoluţii negative numai în cazul unor derapaje interne de natură politică sau economică, chiar şi fără un Acord”, a spus Mişu Negriţoiu.
„Atipic pentru un acord cu FMI, se pune accent pe ajustarea structurală, mai degrabă ca mijloc de presiune pentru organizarea mai eficientă a proceselor de cheltuire eficientă a banului public (sănătate), fluidizarea plăţilor întârziate (arieratele) şi eliminarea pierderilor în sectorul de stat. Acordul este mai mult unul calitativ şi nu cantitativ iar cele 4 miliarde de euro prevăzute, probabil că nu se vor folosi niciodată de către România”, a declarat Negriţoiu.
sursa: agerpres