Alpha Bank Grecia a găsit investitori pentru recapitalizare şi evită intrarea sub controlul statului

small_179Alpha Bank Grecia a atras investitori privaţi pentru subscrierea în totalitate a unei emisiuni de drepturi pentru cumpărarea de acţiuni de 457 milioane de euro, reprezentând 10% din necesarul de recapitalizare al băncii, şi a reuşit astfel să evite intrarea sub controlul statului elen.

Emisiunea de drepturi a fost subsrisă în totalitate de un sindicat de bănci de investiţii, între care JP Morgan, Citigroup, HSBC şi Credit Agricole, se arată într-un comunicat al băncii elene.

O emisiune de drepturi permite acţionarilor existenţi să cumpere titluri direct de la companie, în funcţie de participaţiile deţinute, într-o anumită perioadă de timp. Preţul de subscriere în cadrul unei emisiuni de drepturi este de obicei mai mic decât cel al pieţei. Titlurile care dau posibilitatea cumpărării de acţiuni sunt în multe cazuri tranzacţionate pe piaţă.

Potrivit datelor Fondului Elen de Stabilitate Financiară, necesarul total de recapitalizare al Alpha Bank se ridică la 4,57 miliarde de euro, ceea ce însemnă că banca a reuşit să atragă din surse private 10% din bani şi îşi va păstra managemetnul privat. Băncile care nu reuşesc să respecte acest prag vor fi naţionalizate şi vor trece sub controlul fondului de stabilitate.

De asemenea, banca urmează să vândă prin ofertă privată acţiuni în valoare de 93 milioane de dolari, ridicând fondurile de la investitori la 550 milioane de euro.

Restul sumei rămase din necesarul de recapitalizare, respectiv 4 miliarde de euro, va fi subscris de fondul de stabilitate. Întrucât banca a reuşit să atragă suficient capital privat, acţiunile care vor fi subscrise de fondul de stabilitate vor avea drepturi limitate de vot, doar în cazul unor decizii de importanţă strategică.

Alpha Bank este a doua dintre instituţiile de credit sistemice din Grecia, după Piraeus Bank, care anunţă că a reuşit să respecte condiţia unei investiţii private de cel puţin 10%.

Piraeus Bank a anunţat anterior că a atras deja peste 500 de milioane de euro pentru recapitalizare de la BCP Millennium (Portugalia) şi Societe Generale (Franţa), după preluarea diviziilor acestora din Grecia.

National Bank of Greece, cea mai mare bancă din Grecia, a anunţat că are planuri pentru a depăşi pragul de 10%, în timp ce Eurobank, cea mai mică dintre cele patru bănci de importanţă sistemică, a renunţat să mai caute investitori privaţi, urmând să fie recapitalizată integral de fondul de stat.

Băncile au avut termen până la sfârşitul lunii aprilie să prezinte autorităţilor elene programe clare de recapitalizare, proces care urmează să se încheie până în luna iulie.

Alpha Bank şi Piraeus Bank operează în România sub brand propriu, în timp ce National Bank of Greece deţine Banca Românească, iar Eurobank controlează Bancpost.

 

 

 

Sursa articol: mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *