BCE a accelerat achizitia de obligatiuni guvernamentale

La inceputul lunii mai, Bnaca Centrala Europeana a inceput sa cumpere obligatiuni, orientandu-se, in principal, asupra titlurilor elene, spaniole si portugheze, in incercarea de a calma pietele financiare si pentru a sprijini un program de 750 de miliarde de euro de sustinereaa monedei unice europene, convenit de statele Uniuniii Europene si de Fondul Monetar International.
BCE a anuntat ca a cumparat obligatiuni de 35 de miliarde de euro pana pe 28 mai, nivel cu 26,5 miliarde de euro peste cel de saptamana anterioara, insa nu a dat detalii legate de tara de origine a titlurilor. Insa mai multi oficiali ai institutiei au afirmat ca majoritatea obligatiunilor provin din tarile sud-europene, cele mai afectate de turbulentele de pe pietele financiare.
Dupa colapsul bacii americane Lehman Brothers, in septembrie 2008, BCE a inceput sa ofere bancilor din zona euro imprumuturi nelimitate, la dobanzi reduse, in efortul de a dezgheta creditarea interbancara si de a mentine lichiditatea in economia reala.
Institutia a inceput sa retraga treptat aceste programe, in conditiile in care sectorul financiar si-a revenit dupa criza. Banca a avertizat, insa, ca ar putea fi obligata sa amane retragerea masurilor din cauza problemelor datoriilor din zona euro.

Foto: bitquill.net

Vezi si:

Grecia, in incapacitate de plata ameninta securitatea euro

Se prabuseste economia zonei euro?

Pretul aurului atinge cote record, sub presiunea crizei din Grecia

Greva generala in Spania, comitet de criza in Grecia

Trezoreria Regatului Unit, goala

Euro, bazin de decantare pentru tarile in criza de lichiditati?

Dolarul, ingrijorat pentru euro

BCE se teme ca europenii nu-si vor plati creditele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *