BNR: Dobânzile practicate de băncile comerciale pentru depozite au scăzut în iulie 2014

banci-comercialeDobânzile practicate de băncile comerciale pentru depozite au scăzut în iulie 2014 față de luna anterioară, atât la lei, cât și la euro, dar finanțările noi, în lei, s-au scumpit, în special cele acordate firmelor, potrivit datelor publicate marți de Banca Națională a României (BNR).

Pentru depozitele în lei aflate în sold, instituțiile de credit au redus dobânzile cu 0,1 puncte procentuale, astfel că media acestora a ajuns la 2,94% pe an în iulie 2014 față de 3,04% pe an în iunie. La depozitele noi, dobânzile au scăzut de la o medie de 2,43% pe an în luna iunie, la 2,27% pe an în iulie. Dobânzi mai mari au acordat băncile, în iulie, pentru depozitele noi în lei constituite de populație pe o perioadă mai mare de doi ani, media acestora fiind de 3,12%, comparativ cu 3,07% cu o lună înainte. De asemenea, se remarcă saltul dobânzilor acordate de bănci firmelor pentru depozitele în lei cuprinse între unu și doi ani, de la o medie de 0,93% pe an în iunie, la 1,55% pe an în iulie.

La euro, băncile au redus dobânzile în iulie față de iunie atât la depozitele noi, de la 1,52% pe an la 1,45% pe an, cât și la cele vechi, de la 1,83% pe an la 1,77% pe an. În aceeași perioadă, băncile au scăzut dobânzile și pentru depozitele în euro ale populației, de la 1,92% pe an la 1,87% pe an în cazul depozitelor din sold, dar și pentru cele noi, de la 1,85% pe an la 1,78% pe an. O creștere a fost consemnată la depozitele noi în euro, constituite de populație pe o perioadă de peste doi ani, la o medie de 1,89% pe an în iulie de la 1,75% pe an luna anterioară. Astfel, dobânzile pentru depozitele noi în euro constituite de populație au revenit aproape de nivelul înregistrat în urmă cu un an, de 1,9% pe an, mai reiese din datele BNR.

sursa:Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *