Bogdan Olteanu (BNR): Dupa aderarea la zona euro, dimensiunea politica dispare

olteanu-bnr-lipsa-capitalizarii-firmelor-este-o-problema-majora-si-impiedica-inclusiv-creditarea_size9Stabilirea termenului de aderare la zona euro este o decizie politică, dar după acest moment dimensiunea politică dispare și intervine capacitatea economiei românești de a face față competiției din zona euro și capacitatea noastră de a trăi acolo, a declarat marți viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Bogdan Olteanu, în cadrul conferinței „Emerging Funding for the Real Economy”.

„Când aderăm la euro am aflat, este o decizie politică. Din momentul în care decizia a fost luată, însă, dimensiunea politică dispare. Pentru că, dacă stabilirea unui calendar este o decizie a reprezentanților, îndeplinirea condițiilor privind competitivitatea, convergența reală a economiei românești, capacitatea noastră de a trăi acolo, de a produce și de a consuma acolo, fără a diverge de modelul pozitiv european presupune să ne creștem competitivitatea. Aici trebuie ajuns la un consens pentru stabilirea unui traseu care să presupună, pornind de la ținta aderării, o serie întreagă de ținte intermediare pe ani, pe luni, pe domenii, pe reforme”, a explicat Bogdan Olteanu.

Viceguvernatorul BNR a detaliat provocările cu care se confruntă România în demersul de aderare la zona euro. El a spus că reformele structurale, în special cea legată de instituțiile la care statul este acționar, necesită încă atenție din partea statului. De asemenea, Olteanu a amintit problema legată de reforma imigrației, în contextul în care România are o societate care îmbătrânește.

„Dacă noi și cei care vin după noi nu ne decidem să facem mai mulți copii, cum s-au decis francezii, va trebui să ne decidem să invităm alți oameni să muncească în țara noastră așa cum s-au decis germanii. Este o realitate pe care trebuie să o asimilăm, social, cultural și apoi instituțional, dar este o realitate pe care trebuie să o pregătim de acum pentru că altfel riscăm să ne trezim destul de târziu și într-un moment în care se transformă dintr-o nevoie economică și socială într-o nevoie instituțională, într-o presiune bugetară, într-un dezechilibru între generații ș.a.m.d.”, a punctat viceguvernatorul BNR.

sursa:agerpres

One thought on “Bogdan Olteanu (BNR): Dupa aderarea la zona euro, dimensiunea politica dispare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *