Cele 5 etape ale evaluarii unui proiect REGIO

Evaluarea proiectelor din cadrul REGIO cuprinde mai multe faza, a caror durata variaza in functie de necesitatea obtinerii unor clarificari din partea solicitantului:

1. Verificarea conformitatii administrative
Organismul Intermediar (OI) verifica daca dosarul depus cuprinde toate documentele solicitate si daca cererea a fost corect completata. Daca este completa si corecta, cererea este inregistrata in Sistemul Unic Informatizat de Management (SMIS) si primeste un numar unic de inregistrare, daca nu, este respinsa. Acest lucru dureaza intre 2 si 13 zile lucratoare de la depunerea proiectului.

2. Verificarea eligibilitatii
OI verifica respectarea criteriilor de eligibilitate a solicitantului, a activitatilor si a costurilor. Atunci cand criteriile de eligibilitate sunt respectate, cererea ajunge in faza de evaluare propriu-zisa. Verificarea eligibilitatii poate dura intre 11 si 41 de zile lucratoare de la data inregistrarii cererii la OI.

3. Evaluarea tehnica si financiara
Aceasta evaluare este realizata de catre o echipa de evaluatori independenti, angajati de Autoritatea de Management . Ei analizeaza daca proiectul este relevant, util, fezabil si sustenabil, iar dupa finalizarea investitiei, daca activitatile propuse corespund obiectivului general al proiectului si evalueaza metodologia de implementare propusa de solicitant, precum si capacitatea operationala si financiara a acestuia. In Ghidurile solicitantului este cuprinsa grila care va fi utilizata de catre evaluatori pentru stabilirea punctajului. In urma evaluarii tehnice si financiare sunt acceptate doar proiectele care au obtinut un punctaj de minim 3,5 si care nu sunt punctate cu 0 la niciunul dintre subcriterii. Evaluarea dureaza intre 36 si 91 de zile lucratoare de la data inregistrarii cererii la OI.

4. Evaluarea proiectului din punct de vedere strategic
Evaluarea strategica a proiectului este realizata de catre Comitetul Regional de Evaluare Strategica si Corelare (CRESC). In urma acestei evaluari se va stabili daca proiectul este relevant in contextul strategiei regionale de dezvoltare, daca nu exista suprapuneri cu alte programe operationale sau cu alte proiecte deja finantate si daca reprezinta o prioritate pentru regiune. Numai dupa ce CRESC recomanda finantarea, solicitantul este informat sa depuna proiectul de executie in maxim 6 luni, in caz contrar cererea este respinsa. Aceasta etapa dureaza intre 57 si 145 de zile lucratoare de la data inregistrarii cererii de finantare.

5. Analiza proiectului tehnic
In aceasta etapa se urmareste concordanta proiectului tehnic propus cu cererea de finantare si studiul de fezabilitate. Proiectul poate fi admis fara modificari, cu modificare sau poate fi respins, in cazul in care solutia tehnica este cu totul diferita de ceea ce fusese prezentat anterior studiului de fezabilitate. Evaluarea poate dura intre 7 si 16 zile lucratoare de la data depunerii proiectului tehnic.

One thought on “Cele 5 etape ale evaluarii unui proiect REGIO

  1. buna ziua as vrea sa iau legatura cu cineva pt mai multa informatii referitor la programul regio ma intereseaza un proiect cu sere care ar include si cumpararea terenului in zona Clujului astept sa imi trimiteti raspuns multumesc anticipat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *