China – active financiare externe, 17% crestere in 2009

In plină criză economică, China profitat de contextul global pentru a creşte investiţiile externe.

În conformitate cu raportul privind poziţia investiţională internaţională a Chinei în 2009, publicat marţi de către Direcţia de Stat pentru Gestionarea Valutelor din China, la sfârşitul anului 2009, activele financiare externe au fost de 3460 miliarde dolari.

Aceasta suma reprezintă o creştere de 17% comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit Agenţiei de Presă Xinhua citată de CRI.

In alta ordine de idei, purtătorul de cuvânt al Biroului Naţional al Statisticii, Li Xiaochao, a afirmat joi la Beijing că este realizabilă ţinta de creştere de 8% a Produsului Intern Brut (PIB) al Chinei în anul curent.

Conform datelor publicate de către autoritatea menţionată în aceeaşi zi, PIB-ul din primul trimestru al Chinei a depăşit suma de 8000 de miliarde de yuani, însemnând o creştere de 11,9% în comparaţie cu perioada similară a anului trecut. Li a arătat că politicile de stimulare şi datele de comparaţie relativ mici ale anului trecut sunt două motive pentru această creştere a PIB-ului în primul trimestru al anului. Anul acesta însă, cu mulţi factori incerţi, interni şi internaţionali, creşterea economiei Chinei încă se confruntă cu provocări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *