Diplomatia pe Twitter. Liderii G20 si retelele de socializare

Acesta a fost subiectul abordat de Matthias Lüfkens, in cadrul celei de-a doua editii a World Blogging Forum, care are loc astazi la Vienna.

In prima instanta, Twitter poate fi un concept greu de inteles. In auto-descriere, se prezinta cam asa: ‘Fie ca e vorba de stiri de ultima ora, un blocaj in trafic, o oferta la magazinul preferat, o intamplare hazlie cu un prieten, Twitter te informeaza legat de ceea ce te intereseaza mai mult in momentul de fata si te ajuta sa iti dai seama ce te-ar putea interesa pe viitor.’ Este o combinatie potrivita de actualizari din partea prietenilor si stiri transmise de publicatiile internationale sau companii si organizatii la nivel mondial .

Pe Twitter poti urmari si poti fi urmarit. Urmaresti oameni de la care vrei sa auzi noutati, fie ca este vorba de cei mai apropiati prieteni, de un ziar sau de o vedeta preferata. Interactiunea pe Twitter este accentuata, deoarece ai posiblitatea sa „dai re-tweet”, sa raspunzi la tweeturi sau sa trimiti mesaje private.

Inscriindu-se in trendul mondial, si sefii de state sunt prezenti si activi pe Twitter. Barack Obama se numara printre cei mai urmariti americani, cu 5.5 milioane de followeri, imediat dupa… Justin Bieber. In Europa, presedintia Franceza, spre exemplu, are doar 6.600.

Dar, in viziunea lui Matthias Lüfkens, ce este cel mai important, nu este care dintre lideri a reusit sa stranga cei mai multi followeri, ci care urmareste pe care. Barack Obama il urmareste in prezent pe omologul sau rus Dimitry Medvedev, care are contul pe @KremlinRussia_E. Presedintele Rus este activ si are in jur de 160.000 de followeri pe conturile in rusa si engleza combinate. Barack Obama i-a urat bun-venit lui Medvedev pe Twitter si acestia au devenit „prieteni”.

Atat Kremlinul, cat si Casa Alba il urmaresc pe prim-ministrul britanic, David Cameron, in timp ce Londra si Moscova sunt cu ochii pe Primul Ministru canadian @PMHarper, se pare ca @BarackObama si @WhiteHouse il ignora. Niciunul dintre acestia insa, nu o urmaresc pe @DilmaBR, noua presedinta a Braziliei, nici pe presedintii coreeni @BluehouseKorea, sau presedintia franceza @Elysée, pe @FelipeCalderon al Mexicului, sau turcul @cbAbdullahGul.

Si acum, sa ne concentram si asupra mediului politic roman. Surprinzator, @tbasescu nu are in lista de Following nici un omolog, nici membrii ai cabinetului sau guvernului sau dar nici membrii ai opozitiei. Ii urmareste in schimb pe Andrei Gheorghe ( @realgheorghe), Loic le Meur ( @loic), Robert Turcescu( @turcescu), Pagina de Media ( @paginademedia), Victor Kapra ( @VictorKa), Cristian Mungiu ( @CristianMungiu), Bobby Voicu ( @bobbyvoicuro), Orlando Nicoara ( @orlandonicoara), Cristian Manafu ( @manafu), Alex Mihaileanu ( @subiectiv), si Mediafax ( @mediafax).

Adrian Nastase, care se descrie ca : „ministru, prim-ministru, blogger”  il urmareste pe Ion Iliescu, „om de stanga”.

Mircea Geoana este putin mai activ, cu peste 1 100 de followeri si peste 700 de persoane „urmarite”, printre care se numara si  Chinezu sau MAE Romania. In categoria celor activi se inscrie si Sorin Oprescu ( @sorinoprescu) cu in jur de 100 de tweeturi la activ, desi ultimul dateaza din luna martie, cu peste 850 de „Followers” si aproximativ 1300 de persoane „urmarite”.

Guest post: Mihaela Draghici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *