Dobânzile practicate de băncile comerciale la depozite și credite au scăzut în octombrie

ghiseu-bancar1Dobânzile practicate de băncile comerciale la depozite și credite au scăzut în octombrie 2013 față de luna anterioară, potrivit datelor publicate marți de Banca Națională a României (BNR).

La lei, instituțiile de credit au redus dobânzile oferite pentru depozitele aflate în sold cu aproximativ un sfert de punct procentual, același procent cu care a tăiat și banca centrală dobânda de politică monetară la sfârșitul lunii septembrie 2013.

Potrivit BNR, media dobânzilor la depozitele în lei aflate în sold a fost de 4,03% pe an în octombrie 2013 față de 4,24% pe an în septembrie. La depozitele noi, dobânzile au scăzut chiar mai mult, cu aproape 0,4 puncte procentuale, de la o medie de 3,68% pe an în septembrie, la 3,3% pe an în octombrie. Cu toate acestea, s-a înregistrat o creștere a bonificațiilor acordate de bănci pentru depozitele în lei cu scadența mai mare de doi ani, de la 3,55% pe an la 3,67% pe an.

De asemenea, și la depozitele în euro aflate în sold băncile au redus dobânzile în octombrie 2013 la 2,3% pe an față de 2,37% pe an în luna precedentă. La depozitele noi în euro dobânzile s-au diminuat nesemnificativ, dacă analizăm toate scadențele, însă pentru persoanele fizice care și-au plasat banii pe perioade cuprinse între 1 și 2 ani băncile au tăiat mai mult bonificațiile oferite de la 3,41% pe an la 2,65% pe an.

sursa:agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *