Dupa criza financiara, liniile aeriene strang randurile

United Airlines preia Continental

UAL Corporation, detinatorul United Airlines a anuntat ca va cumpara Continental Airlines, platind aproximativ 3,17 miliarde USD, in actiuni, pentru a forma cel mai mare operator in domeniu pe plan mondial, informeaza Reuters. Aceasta afacere restrange si mai mult industria americana de transport aerian. Inca resimtind urmarile crizei financiare globale, companiile aeriene strang randurile, in incercarea de a-si reduce pierderile.

Actionarii companiei Continental vor primi 1,05 parti la fondul comun de actiuni al United pentru fiecare actiune detinuta la Continental. Aceasta inseamna ca, fata de pretul de vineri al actiunilor Continental, care era de 21,60 dolari pe actiune, United Airlines va plati 22,68 dolari, respectiv cu 1,5% mai mult.

Numele companiei aeriene va fi United Airlines, numele holdingului nou-creat – United Continental Holdings Inc. iar sediul va fi la Chicago. Potrivit Reuters, afacerea ar putea produce un profit de 1 – 1,2 miliarde USD.

Tranzactia urmeaza sa se incheie in ultimul trimestru al anului 2010. Asociatia internationala a mecanmicilor si lucratorilor in industria aerospatiala si-a aratat ingrijorarea fata de efectul acestei preluari asupra salariilor si securitatii locurilor de munca a celor 26.000 de membri ai sai, angajati in ambele compnii. Compania nou-creata va avea un numar de aproximativ 90.000 de angajati.

Este de asteptat ca industria globala de transport aerian sa aiba, in acest an, pierderi de 2,8 miliarde de dolari, ca urmare a cresterii pretului petrolului, a costurilor generate de masurile de securitate si a crizei financiare, dar si a unor evenimente de tipul catastrofelor naturale. Spre exemplu, eruptia vulcanului Eyjafjallajoekull, din sud-estul Islandei a costat industria de transport aerian aproximativ 1,7 miliarde de dolari. Luna trecuta. British Airways ai compania spaniola Iberia au fuzionat, creand un gigant pe piata europeana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *