Evaziunea fiscală în sectorul cărnii este de 230 de milioane de euro, după ce TVA a fost majorată

108114maximEvaziunea fiscală în sectorul cărnii este de 230 de milioane de euro, după ce TVA a fost majorată la 24% (la mijlocul anului 2010 – n.r.), a declarat miercuri secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale /MADR/, Achim Irimescu, la conferința națională a Consiliului Investitorilor Români.

„Odată cu introducerea TVA de 24% au ‘dispărut’ subit zeci de mii de tone de carne și produse din carne, le regăsim în economia subterană. Se apreciază că numai la carne de porc au dispărut 71.000 de tone în economia subterană la nivelul anilor 2011 și 2012, ceea ce a condus la neîncasarea la bugetul național a 30 de milioane de euro”, a afirmat Irimescu.

Reducerea TVA la carne este unul din subiectele aflate pe agenda autorităților.

„La nivel european, la alimentele de bază se practică un nivel de TVA foarte scăzut față de TVA din România și aceasta reprezintă explicația pentru faptul că evaziunea fiscală în România este atât de mare. Credem cu tărie că primul pas făcut pe sectorul pâinii, TVA de 9%, reprezintă o șansă istorică, pentru că ar trebui să demonstrăm că aceasta este o cauză esențială pentru bunul mers al activității în acest sector”, a spus reprezentantul MADR.

 

sursa: agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *