FMI va discuta pe 27 septembrie solicitarea României de încheiere a unui nou acord de tip stand-by

ponta5365469-mediafax-foto-gabriel-petrescuBoardul executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI) va discuta în ședința din 27 septembrie solicitarea României de încheiere a unui nou acord de tip stand-by, potrivit calendarului publicat pe site-ul FMI.
„Pentru mine este însă extrem de important să știu că acest nou acord nu este un acord doar al unui Guvern, ci este un acord însușit de clasa politică. Sunt convins că, astăzi, grupurile politice parlamentare își vor exprima susținerea sau, sigur, dezacordul. (…) Din momentul în care, însă, avem un asemenea acord, practic, pentru toate forțele politice responsabile există o predictibilitate de care în mod sigur avem foarte multă nevoie. Vreau să reiterez faptul că toate deciziile importante ale Guvernului, din punctul meu de vedere (…), trebuie să fie prezentate, ratificate de Parlamentul României, fie că e vorba de decizii de politică externă, de decizii importante din punct de vedere economic. Guvernul administrează țara, decizia, însă, aparține românilor”, a subliniat premierul Ponta.

„Și există situații, așa cum este TVA-ul la pâine, în care putem aplica scăderi de fiscalitate în măsura în care scăderea de la 24 la 9% a TVA-ului la pâine se va dovedi un proiect de succes. Vom continua în perioada care urmează și cu alte produse alimentare (…) să combatem evaziunea fiscală, să avem prețuri acceptabile la produsele de bază și să arătăm că acea teorie care spune că o fiscalitate mai redusă duce de fapt la încasări mai mari se poate verifica și în România”, a adăugat el.

„În acest moment, din punctul de vedere al Guvernului și al Ministerelor Finanțelor și Economiei, marea problemă pentru firmele private este accesul limitat și dificil la credite. Băncile comerciale din România trebuie să-și păstreze resursele de creditare pentru firmele private, statul român prin acest nou acord se poate împrumuta la prețuri rezonabile de pe piețe internaționale, fie în euro, fie în dolari, în acest fel lăsând disponibilul pentru piața internă, iar toate marile proiecte pe care le desfășurăm vor fi finanțate de diverse instituții internaționale—BEI, BERD, Banca Mondială—, un lucru care va influența pozitiv activitatea firmelor private”, a argumentat Ponta.

„Este vorba despre listarea a 10% din Nuclearelectrica, 15% din Romgaz, 15% din Compania Energetică Oltenia și 10% din Hidroelectrica. E vorba de implicarea capitalului privat în companiile energetice la care statul rămâne acționar, dar prin acest capital privat putem să avem și un management mai performant și resurse pentru investiții în retehnologizare”, a detaliat Ponta.

„Este o cerință veche a partenerilor noștri internaționali (…), nu avem o asemenea obligație și împreună cu dumneavoastră putem gândi în viitor un sistem fiscal care poate lărgi baza de impozitare, pentru că, în continuare, în România sunt puțini cei care plătesc taxe și foarte mulți cei care beneficiază”, a completat el.

 

 

sursa: agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *