George Soros prevesteste „colapsul euro”

Planurile de economii ale Germaniei pentru reducerea deficitului bugetar risca sa „distruga proiectul european”, iar destramarea zonei nu poate fi exclusa, a declarat miliardarul George Soros, pentru saptamanalul german Die Zeit. „Politica germana reprezinta un pericol pentru Europa, ar putea distruge proiectul european”, a aratat reputatul investitor. Soros a adaugat ca nu poate „exclude colapsul euro”.

„Daca germanii nu-si schimba politica, iesirea lor din uniunea monetara ar fi benefica pentru restul Europei”, a spus el. Cancelarul german, Angela Merkel, a prezentat la inceputul lunii iunie planuri pentru reducerea cheltuielilor publice cu 80 miliarde euro in urmatorii patru ani, cu scopul de a scadea deficitul structural al Germaniei sub limitele reglementate de UE pana in 2013.

„Acum, germanii isi trag vecinii spre deflatie, care ameninta sa provoace o faza lunga de stagnare. Si asta conduce la nationalism, probleme sociale si xenofobie. Democratia insasi ar putea fi amenintata. Germania este izolata global (…) De ce nu permit cresterea salariilor? Asta ar ajuta alte state din UE sa se ridice de jos”, comenteaza Soros. Merkel a aparat luni planurile bugetare, dupa ce presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a promovat ideea „rabdarii” in privinta reducerii cheltuielilor bugetare.

Foto: Daily Mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *