Igloo Media: Primele 50 de birouri de arhitectura genereaza peste 50% din piata de proiectare

Igloo - galateca3Evoluția pieței de proiectare și a arhitecturii din România este prezentată în expoziția Igloo 13 ani, găzduită de galeria de artă Galateca.

Recapitularea celor 13 ani de activitate ilustrează modul în care a evoluat – cu creșteri și descreșteri, cu perioade de vârf și momente de avans în calitatea arhitecturii – arhitectura românească. În prezent, în România, sunt înscriși aproximativ 7.000 de arhitecți, din care numai 4.909 au drept de semnătură, conform datelor Ordinului Național al Arhitecților.

Astfel, expoziția retrospectivă are în centru practicarea și promovarea unei arhitecturi de calitate. Nu întâmplător, aceasta are loc la București, orașul în care se concentrează peste 30% din totalul lucrărilor de construcții la nivel național, conform datelor furnizate de birourile de proiectare (pe locurile următoare se clasează județele Constanța, Cluj, Sibiu, Arad, Mureș și Timiș).

Retrospectiva reușește să surprindă întreg tabloul contemporan de arhitectură, prin cele peste 14 colecții de carte Igloo Media, amintirea a peste 16 evenimente și expoziții Igloo, peste 6 lucrări editate premiate și sute de ediții print ale revistei cu același nume. Activitatea prolifică a biroului de proiectare Igloo Architecture este și ea reflectată.

“Însăși evoluția numărului de pagini ale revistei Igloo, de la 80 de pagini în 2001 la 234 de pagini per ediție în 2011 și, iată, astăzi, în 2014, la 120 de pagini, reflectă modul în care a evoluat producția de arhitectură de calitate în România”, explică arh. Bruno Andreșoiu, fondator Igloo Media și partener Igloo Architecture.

Activitatea birourilor de proiectare este cel mai elocvent indicator al segmentului de construcții din România, segment care, deși s-a confruntat cu scăderi semnificative, continuă să fie unul dintre principalele generatoare de PIB. Astfel, conform datelor Ordinului Arhitecților din România, profitul înregistrat de birourile de proiectare pe piața locală au scăzut de la 29% din CA în 2007, an de vârf al industriei, la 5,1% din CA în 2012. Cu toate acestea, se constată o revigorare a industriei de proiectare comparativ cu anii anteriori.

“Cunoscut fiind faptul că orice investiție în construcții presupune și activitate de proiectare, acest segment merită urmărit și cuantificat, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere calitativ”, afirmă arh. Bruno Andreșoiu.

“Cărțile, revistele, expozițiile și evenimentele Igloo reflectă întocmai acest segment, cu un puternic accent pe calitatea actului de arhitectură, și, implicit, pe calitatea vieții în România. Încă nu am învățat să locuim, să ne utilizăm corect resursele, să profităm de fondul locativ existent care merită renovat și să îndepărtăm ceea ce nu are valoare, pentru a putea construi arhitectură contemporană.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *