IMM-urile investesc aproximativ 5% din cifra de afaceri în soluții IT

Liviu BuliganÎntreprinderile mici și mijlocii autohtone investesc în prezent până la 5% din cifra lor de afaceri în soluții IT pentru afaceri, cum sunt cele de tip ERP și CRM, sumă care va crește cu peste 35% în următorii cinci ani.

Această tendință de creștere arată un interes din ce în ce mai mare al IMM-urilor pentru IT, pe măsură ce devin conștiente că soluțiile software le pot asigura avantajul competitiv necesar în condiții dificile de piață, estimează reprezentanții SoftOne România.

De ce este totuși o diferență între marile companii, care folosesc pe scară largă soluțiile software pentru afaceri și cunosc foarte bine domeniul, și IMM-urile autohtone? Motivul a fost dictat, multă vreme, de puterea întreprinderilor mici și mijlocii, care nu își permiteau să investească bani, timp și resurse în astfel de soluții. Între timp, dezvoltatorii și furnizorii de IT au făcut și ei un pas înainte și, concomitent cu actualizări ale soluțiilor, au început să renunțe la modelul de business bazat pe licențe, îndreptându-se către un model care are la bază abonamentul lunar, mai la îndemâna companiilor mai mici, și către platforme mai accesibile, cum sunt cele de tip Cloud.

“IMM-urile românești sunt în plin proces de educare în ceea ce privește, de exemplu, modul în care o soluție ERP poate ajuta o companie să crească și să aibă succes. Suntem bucuroși să vedem o îmbunătățire din acest punct de vedere de când ne-am lansat operațiunile aici. Companiile mici și mijlocii au început să investească în soluții care le pot asigura eficiență și dinamism, precum și costuri reduse. În acest context, o soluție ERP instalată pe o platformă Cloud devine esențială”, a afirmat Liviu Buligan, Executive Manager SoftOne România.

Instalarea unei soluții de business pe o platformă de tip Cloud are următoarele avantaje: o investiție totală mai mică, flexibilitate (poți alege funcțiile dorite), costuri reduse (plătești pentru ce și cât folosești), implementare rapidă, securitate, mobilitate (poate fi accesată de oriunde este accesibilă o rețea Wi-Fi, pe orice dispozitiv care are instalat un browser web). În comparație cu România, unde instalările în Cloud pentru IMM-uri sunt încă puține, tendința în regiune este ca soluțiile pentru business, cum sunt cele de tip ERP, de exemplu, să fie prezentate exclusiv ca necesitând o instalare în Cloud.

La nivel regional, SoftOne Technologies a raportat o creștere de 300% a numărului de instalări în Cloud în primele cinci luni din 2014, în comparație cu aceeași perioadă din 2013, ajungând la peste 1.000 de instalări de acest tip. Dintr-un număr total de 12.000 de instalări, 40% sunt pe bază de abonament, dintre care 25% sunt în Cloud, și 60% presupun licențe. În ceea ce privește clienții companiei, 15% îi reprezintă firmele cu 1-10 angajați, 40% cele cu 11-100 angajați, 25% cu 101-500 angajați și 20% companiile cu peste 500 de angajați, în domenii precum distribuție, producție, servicii, inginerie, retail, ospitalitate etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *