Investiţiile – cele mai afectate de măsurile anunţate în această toamnă: Anul 2014 va fi de „supravieţuire”, în loc de dezvoltare şi investiţii

analiza_44019“Din perspectiva măsurilor fiscale anunţate, anul 2014 se prefigurează a fi greu atât pentru populaţie, cât şi pentru firme. Este dificil de spus care dintre măsurile aprobate în această toamnă vor avea un impact mai mare, dar putem estima că în ansamblul lor acestea vor avea un efect negativ asupra mediului de afaceri din România”, a arătat Mirela Şerban, Managing Partner R&M Audit Contabilitate, unul dintre liderii pieţei de profil.

Guvernul a anunţat o serie de măsuri care vor intra în vigoare în 2014: noi accize şi impozite, creşterea salariului minim, creşterea unor redevenţe pentru resursele naturale etc. Între aceste măsuri se află introducerea unei noi accize de 7 eurocenţi pe litrul de carburant; în plus, de la 1 ianuarie anul viitor, accizele vor fi indexate în funcţie de rata inflaţiei, şi nu de cursul de schimb. Conform estimărilor, aceste schimbări se vor reflecta într-o scumpire cu cel puţin 40 de bani a litrului de benzină, ceea ce înseamnă o creştere de preţ de minim 7,2% pentru carburanți după 1 ianuarie 2014.

„Populaţia va fi cea mai afectată de aceste accize, întrucât o bună parte din această nouă împovărare fiscală va trece către consumatorul final. Populația va simți o reducere a puterii de cumpărare de minim 3%. Să nu uităm că orice majorare are inclusiv un efect pshilogic, iar în unele momente chiar speculativ (cum ar putea fi în perioada Sărbătorilor de Iarnă). Impactul direct trebuie însă calculat luând în calcul și alte aspecte economice, respectiv nivelul dobânzii de politică monetară, cursul valutar, inflația etc, pe care le vom vedea la momentul respectiv”, a precizat Mirela Șerban.

Firmele vor fi la rândul lor afectate de scumpirea carburanţilor şi, în plus, pentru unele dintre acestea vor intra în vigoare şi noi impozite (de exemplu impozitul de proprietate pentru construcţiile speciale). „Mai mult, toate companiile vor trebui să suporte creşterile obligatorii ale salariului minim, în condiţiile în care nu există nici o corelare a acestei măsuri cu creşterea productivităţii muncii, iar antreprenorii sunt şi aşa împovăraţi de costurile totale cu forţa de muncă”, a precizat Mirela Şerban.

Pentru 2014 au fost luate în vizor și alte măsuri. Guvernul a aprobat în această toamnă un proiect de lege (trimis ulterior spre Parlament), privind introducerea de la 1 ianuarie a unui impozit forfetar pentru firmele din anumite domenii (reparaţii autovehicule, activităţile hoteliere, restaurante etc), care satisfac o serie de condiţii privind veniturile şi numărul de angajaţi. „Reglementarea ar induce, într-adevăr, o componentă de corectitudine, întrucât multe companii din aceste domenii amânau plata impozitelor, deşi înregistrau profituri considerabile; în forma actuală însă, proiectul privind impozitul forfetar ar pune în pericol noile investiţii din domeniile vizate, în special pe cele realizate de micii întreprinzători. Forma actuală a proiectului s-ar traduce într-o frână importantă pentru micile investiţii, care ar trebui să plătească impozit chiar dacă au înregistrat pierderi în primul lor bilanţ (majoritatea businessurilor fiind în această situaţie la începerea activităţii) „, a arătat Mirela Şerban.
Mediul de business din România a atras atenţia în repetate rânduri asupra lipsei de predictibilitate, firmelor fiindu-le imposibil să poată face proiecţii financiare care să rămână valabile măcar 1 an.

„IMM-urile vor fi cele mai afectate de noile măsuri şi proiecte de măsuri, fiind vizate de creşterea costurilor cu forţa de muncă, creşterea costurilor cu transportul mărfurilor, scumpirile în lanț ale unor materiale și produse, impozitele suplimentare apărute în unele cazuri, plus perspectiva impozitului forfetar (în domeniile vizate). Pentru multe companii, anul viitor se anunţă a fi unul de supravieţuire, şi nicidecum de dezvoltare şi investiţii. Dar, pe principiul că „tot ceea ce nu ne dărâmă- ne întărește” și aflându-ne în perioada construirii bugetelor pe 2014, recomandarea noastră ca și consultanți este ca fiecare companie să-și contureze strategia astfel încât să aibă mereu la dispoziție alternative de acțiune care să asigure coerența activității. Antreprenorii trebuie să realizeze analize permanente și să ia decizii în cunoștință de cauză în cazul în care sunt necesare realocări rapide și ajustări de buget; în plus, este necesară analiza riguroasă și constantă a cash-flow-ului, pentru a determina rapid factorii <>”, a arătat Mirela Şerban.

Despre R&M Audit-Contabilitate
Înfiinţată în anul 2000, compania a devenit lider în soluţii fiscale şi contabile inteligente, care au la bază competenţa în domeniul financiar, completată de o viziune avangardistă asupra mediului de business.
R&M Audit –Contabilitate ofera servicii de audit, consultanţă fiscala si financiara, contabilitate, salarizare, controlling si arhivare.

Cu un portofoliu de peste 200 de clienţi, care cumuleaza 300 de puncte de lucru, compania a avut prilejul de a cunoaşte particularităţile firmelor din majoritatea sectoarelor de activitate: agricultură, asigurări, brokeraj, comerţ, construcţii, farmaceutic, fonduri structurale, import-export, IT, media, producţie, publicitate, turism etc.
R&M Audit- Contabilitatet (R&M Audit SRL) este certificată de Camera Auditorilor Financiari din România, Camera Consultanţilor Fiscali, precum şi de către Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR).

credit foto

One thought on “Investiţiile – cele mai afectate de măsurile anunţate în această toamnă: Anul 2014 va fi de „supravieţuire”, în loc de dezvoltare şi investiţii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *