Israelul se teme de scurgeri de informatii in Iran, pe filiera turca

Ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, a exprimat ingrijorarea privind posibilitatea ca aliatul cu statut special, Turcia, sa impartaseasca Iranului secrete de stat ale Israelului, ceea ce arata o adanca neincredere prinvind schimbarea intereselor regionale ale Ankarei, informeaza Reuters. Comentariile private ale lui Barak arunca un dubiu privind dorinta reala si capacitatea Israelului de a promova reconcilierea cu Turcia, scandalizata de uciderea a noua dintre compatriotii sai, pe o nava de ajutorare, pro-Palestiniana, pe data de 31 martie.
Pana la deteriorarea relatiilor, Turcia a fost considerata aliat al Israelului si statul musulman cel mai apropiat de Tel Aviv, relatia bilaterala fiind bazata pe o cooperare militara largita si pe impartasirea informatiilor de securitate. Intr-o intalnire cu usile inchise, a liderilor comunitatii de informatii israeliene, care a avut loc intr-un Kibbutz (colonie), situat in afara Ierusalimului, Barak a descris Turcia ca fiind “prieten si aliat strategic major”. Dar el l-a numit pe Hakan Fidan, noul sef al Organizatiei Nationale de Intelligence “un prieten al Iranului”.
“In ce priveste cateva dintre secretele noastre (incredintate Turciei), gandul ca ele ar putea fi dezvaluite iranienilor in decurs de cateva luni, este, sa zicem, deranjant”, este declaratia oficialului, citata de radioul militar israelian. Ministrul Apararii a refuzat sa comenteze, dar o persoana care a participat la evenimentul din kibbutz a confirmat pentru Reuters ca informatia transmisa de radioul armatei este corecta, dar ca Barak a vorbit despre asta in contextul fostelor relatii de cooperare turco-israeliene.
Numit in mai, Fidan a fost inainte consilier pentru politica externa al premierului Tayyip Erdogan, al carui partid are radacini politice islamice si care a deranjat adesea Israelul. Surse turce afirma ca Fidan a sprijinit medierea intre Occident si Teheran in ce priveste controversatul program nuclear iranian. Ankara nu a comentat public situatia legaturilor sale informative cu Israelul. Dar unii comentatori turci formuleaza aprecieri negative referitor la rapoartele media privind colaborarea dintre Israel si kurzii din nordul Irakului, pe care ii considera suspecti de legaturi cu separatistii kurzi din Turcia si cu grupurile de gherila PKK.

De partea celalata, Mossadul, agentia de spionaj a Israelului are reputatia de a fi ajutat Turcia sa-l captureze pe liderul PK, Abdullah Ocalan, in 1999, desi seful de atunci al Mossad, Efrim Halevy a negat orice implicare. In acelasi timp, in Turica a fost considerata ridicola ancheta privind interceptarea navei de ajutor Mavi Marmara in exteriorul blocadei din Gaza, care a invinovatit spionajul militar ca nu a anticipat rezistenta pasagerilor atunci cand s-a incercat imbarcarea pe nava. In incaierarea care a urmat, puscasii maini au impuscat mortal noua turci – o actiune pe care Israelul a justificat-o ca fiind auto-aparare. Turcii si-au retras ambasadorul si au suspendat exercitiile militare comune cu Israelul, in semn de protest fata de varsarea de sange. De asemenea, au pretins scuze si o investigatie internationala amanuntita a cazului.

Foto: mycatbirdseat.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *