de Lucian Isar
Isarescu este nemultumit.
Au scazut vanzarile de vin la banci.
Au inceput sa nu mai raspunda prietenarii la telefoanele de interventie.
Politicienii nu mai sunt receptivi la oferte de angajare pentru rubedenii.
In consecinta Isarescu s-a gandit cum sa aduca politicienii la discutii. Discutiile din vara au cumparat neconcludent doar cateva luni.
In trecut pentru a genera interes Isarescu a apelat la unul din cele 2 trucuri: miscarea cursului, respectiv miscarea dobanzilor.
Cum trucul cu miscarea cursului se pare ca e rasuflat pana si pentru presa afiliata a inceput sa puna presiune pe finantarea deficitului bugetar. A facut-o si in iarna anului 2008 asa ca reteta este testata.
Mecanismul este simplu.
Investitorii si bancile in nume propriu sau in numele clientilor investesc in obligatiuni emise de Ministerul de Finante al Romaniei pentru finantarea datoriei.
Acestia asteapta un anumit nivel al dobanzilor pentru a fi dispusi sa finanteze statul.
Finantarea in moneda locala este legata de nivelul dobanzii de interventie comunicat si stabilit de BNR.
Daca doresti sa stopezi pentru o vreme finantarea deficitului din pozitia de guvernator BNR, creand desigur probleme, o poti face in doua moduri primordiale:
1. comunici pietei ca ai putea sa cresti dobanda
2. cresti dobanda de interventie.
Daca nu se prind bancherii ca vrei sa ii incurci pe cei de la guvern cu finantarea deficitului, poti in prealabil sa ii chemi la o discutie si sa le spui clar ca ar fi momentul sa nu mai participe cu sumele necesare la licitatiile pentru titluri de stat. Asta doar in cazuri extreme pentru ca cele doua moduri primordiale expuse sunt foarte clare.
Ambele canale mentionate se propaga in decizia investitorilor de a amana decizia de achizitie a obligatiunilor ce finanteaza datoria Statului Roman pana cand se incheie ciclul de crestere a dobanzilor.
Isarescu, comunicand prin purtatori ca intentioneaza sa creasca dobanda, nu doar ca franeaza economia dar si produce disfuntionalitati in finantarea in moneda locala a deficitului bugetar.