Mihai Fifor, la inaugurarea Centrului de Excelență NATO pentru Contrainformații Militare de la Cracovia

România a sprijinit de la început proiectul creării Centrului NATO de Excelență pentru Contrainformații Militare, instituția fiind necesară pentru ca pregătirea și dezvoltarea specialiștilor Alianței în domeniu să fie asigurată în format unitar, a declarat ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, la Cracovia.

Potrivit unui comunicat transmis vineri AGERPRES, Fifor a participat joi, la Cracovia, la ceremonia de inaugurare a Centrului de Excelență NATO pentru Contrainformații Militare, alături de omologii din Polonia, Slovacia și Ungaria și de adjunctul comandantului Comandamentului Aliat Suprem pentru Transformare, amiral Manfred Nielson.

„Am crezut în necesitatea existenței unui centru de expertiză în domeniul contrainformațiilor, care să aducă un plus de valoare capabilităților de contrainformații ale națiunilor NATO. Astfel, ne-am alăturat proiectului, fiind unul dintre primele state ale Alianței care și-a anunțat susținerea, devenind națiune-sponsor. Avem un reprezentant în cadrul Centrului din Cracovia, precum și în cadrul Comitetului Director. Această instituție a fost înființată tocmai pentru că este necesar ca pregătirea și dezvoltarea specialiștilor Alianței în domeniul contrainformațiilor militare să fie asigurată în format unitar. România va folosi fiecare oportunitate și va participa la cursurile, seminariile și grupurile de lucru care vor contribui la definirea pregătirii specialiștilor noștri în contrainformații militare. Centrul NATO de Excelență pentru Contrainformații de la Cracovia și Centrul NATO de Excelență pentru Informații de la Oradea, România, înființat în 2010, vor asigura expertiza necesară pregătirii specialiștilor de intelligence care vor fi astfel capabili să-și îndeplinească cu succes misiunile și sarcinile desemnate”, a afirmat Mihai Fifor, citat în comunicat.

Cu prilejul deplasării în Polonia, ministrul Apărării s-a întâlnit și cu militarii români din Batalionul 228 Apărare Antiaeriană „Piatra Craiului” din Brașov, care este dislocat în această țară, în cadrul Grupului de luptă NATO condus de SUA, în perioada septembrie 2017 — martie 2018, în vederea asigurării prezenței înaintate consolidate, în sistem rotațional, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summitului de la Varșovia. Fifor s-a informat cu privire la condițiile în care își desfășoară misiunea militarii brașoveni și i-a asigurat de întregul sprijin din țară.

De asemenea, ministrul Mihai Fifor a avut întrevederi cu omologii din Polonia și Slovacia, Antoni Macierewicz și Peter Gajdos, menționează comunicatul.

În discuțiile cu ministrul polonez al Apărării, Fifor a apreciat cooperarea militară în cadrul Parteneriatului strategic dintre Polonia și România, al UE și NATO. Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii despre eforturile comune de consolidare a prezenței aliate de pe flancul estic al Alianței, în contextul viitoarei reuniuni a miniștrilor Apărării din statele aliate de la începutul lunii noiembrie de la Bruxelles.

„Este foarte important să avem o abordare unitară și coerentă a întregului flanc estic, în vederea asigurării stabilității regionale și a întregului spațiu euroatlantic. Așadar, prezența înaintată unică pe flancul estic, una dintre temele majore ale agendei NATO în perioada următoare, presupune un efort unic din partea Alianței de consolidare a posturii de descurajare și apărare în această regiune”, a subliniat ministrul Mihai Fifor, conform sursei citate.

El a lansat invitația omologului polonez de a co-organiza o reuniune de tipul B9 (Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria), în formatul miniștrilor Apărării, la București, în luna martie anul viitor, propunerea fiind acceptată.

Cei doi oficiali au discutat și despre progresele înregistrate în implementarea deciziilor aliate care vizează segmentul nordic și cel sudic al flancului estic, context în care ministrul român al Apărării a reiterat contribuția națională în cadrul Grupului de luptă din Polonia, care se află sub comanda SUA, și a apreciat prezența militarilor polonezi la Brigada Multinațională de la Craiova și în cadrul celor două comandamente aliate de comandă-control: Divizia Multinațională de Sud-Est și Unitatea de Integrare a Forțelor NATO de la București.

Discuțiile ministrului Fifor cu omologul slovac, Peter Gajdos, au vizat cooperarea în cadrul NATO, UE și al inițiativelor regionale, cei doi menționând intensificarea dialogului politico-militar. Mihai Fifor a exprimat aprecierea pentru sprijinul și participarea Slovaciei la Centrul de Excelență HUMINT al NATO de la Oradea, mai arată comunicatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *