Obama stia despre reteaua de spionaj atunci cand l-a primit pe Medvedev

Moscova si Washingtonul au calmat situatia relatiei bilaterale, subliniind ca actualul scandal de spionaj nu va afecta relatiile dintre cele doua tari, care au fost „resetate” in urma cu un an si jumatate. Rusia a recunoscut prezenta unor cetateni rusi printre cei zece presupusi spioni arestati duminica seara in Statele Unite, dar a negat faptul ca ei ar fi actionat impotriva intereselor americane, intr-un comunicat publicat la Moscova de Ministerul Afacerilor Externe. La randul sau, prim-ministrul rus Vladimir Putin si-a exprimat speranta ca acest caz nu va prejudicia relatiile dintre cele doua tari.

La Washington, Casa Alba a precizat ca scandalul nu va avea consecinte asupra imbunatatirii relatiilor cu Kremlinul. Purtatorul de cuvant al presedintiei, Robert Gibbs, a recunoscut ca Barack Obama era la curent cu acest caz atunci cand l-a primit, cu deosebite dovezi de prietenie, pe omologul sau rus, Dmitri Medvedev, saptamana trecuta. Scandalul a fost chiar calificat drept un „vestigiu” al trecutului de catre un inalt oficial din Departamentul de Stat.

„Ne-am dori sa ajungem in punctul in care increderea si cooperarea intre Statele Unite si Rusia sa se consolideze atat de mult, incat nimeni sa nu recurga la servicii de informatii pentru a descoperi lucruri pe care nu le putem afla altfel. Se pare ca nu am ajuns inca acolo”, a comentat Phil Gordon, subsecretar de stat pentru Europa. In stadiul actual al anchetei FBI, importanta informatiilor stranse si transmise de aceasta retea intr-un interval probabil de peste 20 de ani nu era foarte clara.

Foto: italiaglobale.it

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *