Proiectul Politic Biris

O nouă bilă a alunecat discret în urna în care se învârt de ceva timp forţe de dreapta cu forme fie de mişcări civice sau partide. Forme nedeterminate încă.Vorbim despre o schiţă a unei noi construcţii politice, trasată deocamdată doar în câteva linii de avocatul Gabriel Biriş.

Avocat de succes, specializat în Fiscalitate şi Achiziţii, Biriş este unul dintre profesioniştii care a fundamentat teoretic o viziune reformatoare pentru domeniului său de expertiză, dar  a şi căutat diverse medii din care să o propulseze spre zona practică. „În 2004 am mers la PNL şi am fost autorul programului PNL-PD al Alianţei DA pe partea de buget şi fiscalitate. Am propus cota unică între 14 şi 18 la sută, a ieşit 16. ”.

Tot referitor la câmpul său de acţiune, Biriş se declară un susţinător al impozitelor rezonabile şi al sistemelor de coerciţie eficiente.

Ca ideologie politică, este adeptul mai degrabă a unui unui mix funcţional, între măsurile de dreapta, în care crede cu tărie, dar nu refuză nici ideile de stânga bune. Este critic în discurs atunci când vorbeşte despre reprezentanţii fostei şi actualei puteri şi condamna corupţia şi populismul iresponsabil, promovate de mai toată clasa politică. „Cred că mai toate statele din Europa au două mari probleme, esenţiale: corupţia şi populismul iresponsabil. În afară, politicienii au uitat de bun-simţ şi de măsură şi au aplecat urechea la lobby-ul făcut de instituţiile financiare, au dereglementat, au permis instituţiilor financiare să-şi asume nişte riscuri incredibile, care să pună în pericol economiile oamenilor şi până la urmă, finanţele ţării. Şi s-a ajuns în situaţia în care să se privatizeze profitul şi să se naţionalizeze pierderile. La noi, clasa politică, fie de stânga, fie de dreapta ne spune că nu sunt bani la buget. Dacă ne uităm la câţi bani nu ajung la buget sau se irosesc ca şi cost al corupţiei vom vedea că sunt bani să se finanţeze sănătatea sau educaţia îndestulător. Rolul clasei politice e să creeze oamenilor confortul zilei de azi şi de mâine, nu să-i facă să stea cu mâna întinsă”.

De pe această poziţie Gabriel Biriş simte că e momentul pentru o redefinire a cadrului politic: „trebuie un grup de oameni credibili, buni profesionişti”. E punctul de pornire al proiectului său la care lucrează discret şi pe-îndelete, dar totuşi atent la ceasul ce măsoară timpul până la viitoarele alegeri, fără însă a forţa pentru a nu compromite iniţiativa.

Nu îl sperie faptul că trebuie să adune cele 25.000 de mii de semnături pentru crearea partidului. Când va avea imaginea completa a master planului, se va dedica full time noului job. „Nu vorbim acum de cifre, dar un partid nou costă mult mai puţin decât te-ai aştepta. Cei mai mulţi bani în politică se duc pe şpagă electorală, pe afişe, pe apariţii la TV. Nu e nevoie de sute de milioane, există internetul care poate ajuta foarte mult, există diverse platforme de social media”.

Urmăreşte toate iniţiativele similare din noul său orizont de interes şi extrage idei bune care să-i servească planului politic din toate discuţiile pe care le poartă la întâlnirile de grup din cadrul Fundaţiei Creştin Democrate sau la  Alianţa profesioniştilor pentru progres.  Ce părere are şi cum se diferenţiază de celelalte demersuri, de genul Noii Republici a lui Mihai Neamţu? „Mi-a făcut impresia unui om onest. A făcut însă câteva greşeli care îi subminează şansele. În primul manifest a dat în stânga încercând să se poziţionete la dreapta.De fapt, problemele noastre de acum sunt generate de o dreaptă care nu prea e de dreapta. Dând în stânga şi menajând dreapta a dat impresia că este un puişor al Puterii, mai ales că a şi primit mesaje de susţinere de la foşti sau actuali miniştri ai Puterii. Iar asta face rău la credibilitate”.

Informatiile au fost preluate din revista Foreign Policy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *