Radu Craciun (BCR): O scadere a dobanzii de politica monetara are sens, fiind de 5 luni in deflatie

148362_articolEconomistul șef al Băncii Comerciale Române (BCR), Radu Crăciun, consideră că începe să aibă din ce în ce mai mult sens o scădere a dobânzii de politică monetară, în condițiile în care „de cinci luni suntem în deflație, ceea ce ar necesita o reacție din partea Băncii Naționale”.

Crăciun a declarat  că în acest moment Banca Națională a României „are instrumente limitate la îndemână”, ca și Banca Centrală Europeană, pentru a mai acoperi piața și a evita adâncirea deflației.

„În cazul României este clar, așa cum cursul de schimb a avut de-a lungul timpului, să zicem, un impact de limitare a inflației, în cazul în care am avea în momentul de față o apreciere a cursului, nu ar face decât să accelereze procesul acesta dezinflaționist și chiar deflaționist. Acesta este și motivul pentru care Banca Națională, de câteva săptămâni încoace, are grijă să împiedice o apreciere excesivă a cursului. Problema este că atâta vreme cât fluxurile de capital vor continua să intre în țară, BNR nu va putea să rămână, la nesfârșit în piață, ca să acopere valuta. O scădere a dobânzii de politică monetară ar reduce atractivitatea leului și ar face ca investitorii pe piețe să intre în mai mică măsură în România”, a spus Crăciun.

sursa:agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *