Rata anuală a inflaţiei ar putea ajunge la 2,3%, a declarat Eugen Sinca de la BCR

image-2012-08-30-13124649-70-florin-eugen-sinca-bcrScăderea preţurilor va continua în septembrie, iar rata anuală a inflaţiei ar putea ajunge la 2,3%, a declarat, pentru AGERPRES, Eugen Sinca, analistul – şef al BCR şi vicepreşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR).

„Scăderea preţurilor va continua în septembrie, când ne aşteptăm la o rată anuală a inflaţiei de 2,3%, semnificativ sub nivelul de 3,7%, din august. Inflaţia va reintra, astfel, în ţinta BNR, după aproape un an, şi va rămâne acolo în următoarele trimestre. La începutul anului 2014, inflaţia s-ar putea reduce la un minimum istoric de 1,5%, ceea ce justifică noi reduceri ale dobânzilor la lei. BNR ar putea reduce dobânda de politică monetară cu încă jumătate de punct procentual până la finalul acestui an, la 4%, în timp ce dobânzile la credite şi depozite vor urma traiectorii similare”, susţine Eugen Sinca.

Potrivit acestuia, ciclul de relaxare a politicii monetare a BNR se va suprapune peste un ciclu de întărire a politicii monetare a Rezervei Federale Americane (FED), în 2014, şi a Băncii Centrale Europene (BCE), în 2015, „ceea ce ne face să credem că, într-un interval de 1 – 2 ani, vom avea dobânzi similare la lei şi valută”.

Analistul – şef al BCR a explicat că reducerea preţurilor din luna august a fost determinată de anul agricol foarte bun, care a dus la ieftinirea legumelor, fructelor, uleiului şi zahărului. Combustibilii, o grupă de produse care a înregistrat în mod tradiţional creşteri consistente de preţ în trecut, au avut o evoluţie constantă în august, în timp ce serviciile de telefonie s-au scumpit uşor, pe fondul deprecierii lunare a leului.

sursa: agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *