Rețeaua socială Twitter va intra pe bursă

twitter logoCu încasări maximale estimate la 1,6 miliarde de dolari, de zece ori mai puțin decât cele realizate de Facebook în urmă cu un an, și cu o cotație de circa zece miliarde de dolari deși estimările unor analiști erau de două ori mai mari, Twitter va acționa cu prudență, comentează AFP duminică.

Nicio dată nu a fost fixată în mod oficial pentru emiterea primelor titluri ‘TWTR’ la New York Stock Exchange, dar, conform speculațiilor, evenimentul ar putea avea loc la 7 noiembrie.

Creșterea recentă a acțiunilor Facebook, după dezastrul înregistrat la intrarea sa pe bursă în urmă cu un an, face climatul bursier mai favorabil companiilor de internet. Listarea Facebook s-a realizat într-un context bursier defavorabil, la un preț ridicat și cu un volum masiv de titluri, a explicat Lou Kerner, fondatorul societății de investiții Social Internet Fund. În opinia sa, ‘acest complex de împrejurări nu ar trebui să se repete’.

Dintre analizele consacrate companiei Twitter în ultimele zile, cea elaborată de firma Pivotal estimează că Twitter va continua să crească mai repede decât concurentul său Facebook, dar va ajunge, în cele din urmă, la ‘o treime din mărimea Facebook’ pentru că activitatea sa are mai degrabă caracter de ‘nișă’. Forța Facebook vine din cei peste un miliard de membri, față de cei doar 232 milioane ai Twitter, care s-a impus însă ca mijloc de comunicare pentru starurile din industria muzicală și cinematografică, sportivi, oameni politici, media sau firme de marcă.

Twitter a apărut în martie 2006, atunci când contul cofondatorului său Jack Dorsey (@jack) a lansat un prim ‘tweet’ automat prin care anunța: ‘lansez twttr’. A urmat apoi primul tweet trimis de ‘o persoană adevărată’, o invitație a lui Jack Dorsey către colegii de serviciu. De atunci, au fost scrise peste 350 de miliarde de tweet-uri, aproximativ 500 de milioane pe zi.

Starul american Justin Bieber (@justinbieber) are cel mai mare număr de ‘followers’, cu peste 46,44 milioane de abonați la contul său, urmat îndeaproape de cântăreața americană Katy Perry (@katyperry), cu 46,43 milioane și Lady Gaga (@ladygaga), cu 40,39 milioane. Președintele american Barack Obama se plasează pe locul patru, cu 39 de milioane de abonați la contul său. Și Papa Francisc are cont pe Twitter în mai multe în diferite limbi, cu peste trei milioane de abonați în versiunea în engleză (@pontifex), patru milioane în spaniolă (@pontifex_es) și doar 207.500 în franceză (@pontifex_fr).

Site-ul a anunțat la sfârșitul lunii septembrie că are 232 milioane de utilizatori, din care puțin peste 40% se conectează zilnic, iar 76% de pe un telefon mobil. Twitter estimează că mai puțin de 5% din conturile rețelei, respectiv 11,6 milioane, sunt false. Rețeaua Twitter este blocată în China, dar are totuși 35 de milioane de utilizatori din această țară, potrivit societății Global Web Index.

Twitter a fost înregistrată ca firmă în 2007, are sediul la San Francisco și numără 2.300 de angajați la nivel mondial. Cofondatorii săi sunt Biz Stone, Evan Williams, Jack Dorsey și Noah Glass. Directorul general al societății este Dick Costolo.

sursa:agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *