Romania, Ungaria si Slovenia vor avea anul acesta sectoare bancare neprofitabile

131525_articolSectoarele bancare din România, Ungaria şi Slovenia vor rămâne neprofitabile în acest an, întrucât grupurile-mamă reduc cheltuielile pentru a-şi consolida capitalul, în contextul crizei financiare din zona euro, potrivit agenţiei de rating Moody’s.

Instituţiile de credit din Ungaria şi România sunt afectate de dependenţa de fonduri de la băncile-mamă din vestul Europei, a declarat Simone Zampa, analist la Moody’s într-un interviu acordat Bloomberg şi preluat de cotidianul The Sydney Morning Herald.

Băncile din Cehia, Slovacia şi Polonia, care se finanţează mai ales prin depozite, vor continua să raporteze profituri, a spus el.

Marile grupuri bancare prezente în estul UE, inclusiv UniCredit, Raiffeisen International şi Erste Group, reduc costurile pentru a compensa provizioanele pentru credidte neperformante din regiune şi pentru a întruni criteriile privind capitalul.

Sectorul bancar din România a raportat pierderi pentru ultimii trei ani, în timp ce în Slovenia avansul creditelor neperformante a declanşat speculaţii că statul, membru al zonei euro, va avea nevoie de un pachet de ajutor extern.

„Climatul operaţional general pentru bănci în Europa Centrală şi de Est va rămâne, probabil, dificil şi va fi expus în continuare la riscuri externe, legate în principal de zona euro. Ne aşteptăm ca industriile bancare din Ungaria, Slovenia şi România să continue să raporteze pierderi”, a afirmat analistul Moody’s.

În Ungaria, populaţia a împrumutat predominant în franci elveţieni înainte de criza financiară. După 2008, deprecierea puternică a forintului în raport cu francul a crescut puternic ratele, iar creditele neperformante au avansat. Guvernul ungar a impus taxe speciale asupra băncilor, pentru a obţine fonduri necesare reducerii deficitului bugetar, şi a anunţat că intenţionează să aducă cel puţin 50% din sistemul bancar sub control local.

În Slovenia, creditele neperformante, datorate mai ales prăbuşirii sectorului construcţiilor, se află în creştere. În octombrie se situau la 18% din PIB al ţării, potrivit datelor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Cele mai mari trei bănci Nova Ljubljanska Banka, Nova Kreditna Banka Maribor şi Abanka Vipa, deţinute de stat, au fost lovite cel mai puternic, întrucât rata creditelor nepeformante către companii a urcat la 30%, potrivit OCDE.

Rezultatele financiare preliminate ale celor 40 de instituţii de credit de pe piaţa românească indică pierderi cumulate record, de 2,12 miliarde lei, pentru anul trecut, aproape triple faţă de 2011.

 

Sursa articol: Mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *