Sebastian Burduja: Tun de 500 de milioane de euro. Compania Electrica, preluată ostil de baietii destepti!

Majoritatea PSD-ALDE continuă operaţiunea de politizare totală a instituţiilor, cu scopul de a confisca cât mai multe resurse şi de a le redirecţiona spre clientela proprie. Ultimul exemplu este compania Electrica.

Pe 26 octombrie va avea loc o Adunarea Generală a Acţionarilor Electrica în care vor fi aleşi noii administratori, iar gruparea ALDE vizează să obţină majoritatea în Consiliul de Administraţie. Astfel, din următorii 7 membri ai Consiliului de Administraţie, 4 vor fi “oameni de casă” ai ALDE.

Una dintre propunerile Ministrului Energiei Toma Petcu (ALDE) este Doina Dascălu, fost vicepreşedinte al Curţii de Conturi, calitate în care a aprobat mai multe hotărâri privind plata a peste 1 miliard de euro chiar de către Electrica şi totodată fina lui Dan Radu Ruşanu.

A doua propunere este avocatul Ciprian Constantin Iacob, membru ALDE Dambovita. Cele două candidaturi au fost depuse la 8 minute după expirarea termenului limită din convocator, în timp ce candidatura reprezentantului micilor acţionari a fost respinsă. Considerăm că acesta este un abuz ce are drept scop impunerea unui control politic din partea ALDE în Consiliul de Administraţie al companiei.

Alături de cei doi va mai candida Busu Cristian, preşedintele in functie al Consiliului de Administratie Electrica, fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu şi suspectat de fals în declaraţii. Un alt candidat este Bogdan Iliescu, fiul lui Gheorghe Iliescu, vicepresedinte ALDE si consilier judetean Arges. Totodată, Bogdan Iliescu este şi membru in Consiliul de Supraveghere la Transgaz, operatorul sistemului national de transport gaze, fiind în incompatibilitate cu poziţia din Consiliul de Adminsitraţie al Electrica. Din această cauză, Comisia Europeană poate să deschidă procedura de infringement pentru încălcarea Directivei 73/2009 de către România.

Un alt candidat este Gicu Iorga, administrator provizoriu in functie, membru ALDE şi Secretar General al Ministerului Energiei.

În cazul în care oricare patru dintre cei cinci vor ajunge în Consiliul de Administraţie, o companie de importanţă strategică pentru România va deveni captiva intereselor private ale unor găşti din ALDE.

PACT urmărește cu foarte multă îngrijorare ceea ce se întâmplă la compania Electrica, unde un grup de la ALDE aflat vremelnic la guvernare îşi bate joc de drepturile miilor de acţionari ai societăţii, persoane fizice şi juridice. Este un abuz să accepţi candidaţi peste termenul limita și o totală lipsă de bun simţ să propui oameni lipsiţi de pregătire profesională, care răspund unui singur criteriu: loialitatea faţă de “lider” şi de partid! Este clar că se pregăteşte terenul pentru fapte de corupţie având în vedere că societatea Electrica, listată pe bursa de la Bucureşti si Londra, are peste 500 milioane euro în conturi. Facem apel la instituţiile statului român să sancţioneze aceste abuzuri. Nu ne putem întoarce la perioada comunistă în care dreptul la proprietate şi tratamentul faţă de investitorii privaţi erau batjocorite”, a declarat preşedintele PACT Sebastian Burduja.

Pentru a sancţiona astfel de abuzuri în viitor, membrii PACT vor cumpăra câte o acţiune la fiecare companie de stat listată şi vor participa la toate Adunările Generale ale Acţionarilor.

***

PACT este o platformă civică și politică de centru–dreapta, care încurajează implicarea cetățenilor din țară și din diaspora în deciziile comunităților lor și promovează libertatea economică, dezvoltarea regională și consolidarea democrației românești în NATO și UE.

Viziunea PACT este a unei Românii în 3D: România democratică, dezvoltată și demnă, formată din comunități cu putere de decizie, cu oameni dinamici, conectați la noua economie, implicați în societate.

Într-o democrație adevărată, cetățeanul este principalul actor civic și politic. Misiunea PACT este de a reda România cetățenilor pentru ca #impreuna să dezvoltăm România și să depășim media Uniunii Europene pentru toți indicatorii fundamentali de dezvoltare, într-o singură generație – aceasta. Demersul nostru se bazează pe patru principii fundamentale: Profesionalism, Acțiune, Comunitate, Transparență. Într-un cuvânt: PACT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *