Spionii rusi incercau sa patrunda pe usa din spate a mediilor de decizie americane

Membrii retelei ruse de spioni destructurata saptamana trecuta in SUA sugereaza, prin pozitiile ocupate, ca operatiunea a avut ca scop amplasarea de programe informatice care ar fi oferit Rusiei un acces semnificativ la spionajul computerizat, relateaza Financial Times in editia electronica. Membrii retelei ar fi „plantat” programe informatice pentru interceptarea de secrete si obtinerea accesului la programe care ar fi oferit Rusiei „pargii semnificative in spionajul computerizat”, afirma publicatia, in baza pozitiilor ocupate de cei 12 agenti rusi. Aceasta, in pofida faptului ca ei au fost prezentati de presa ca ineficienti si lipsiti de obiective si capabilitati in domeniul tehnologiei de varf.

Cel de-al 12 spion, Aleksei Karetnikov, in varsta de 23 de ani, care a fost arestat pentru incalcarea legislatiei privind imigratia, a lucrat la testarea codurilor la cel mai important sediu al companiei Microsoft, in Redmon, Washington, a confirmat gigantul informatic. Karetnikov ar fi putut cauta eventuale puncte vulnerabile ale sistemului de operare Windows sau ale altor programe apartinand Microsoft, care i-ar fi putut ajuta pe agenti sa aiba acces in mod ilegal la computerele care utilizau acele coduri, a declarat Dave Aitel, fost agent in cadrul Agentiei pentru Securitate Nationala, in prezent cercetator privat.

Jeffrey Carr, fost director in cadrul Microsoft si autor al unei carti recente despre razboiul informatic, a declarat ca odata patruns in interiorul acestei companii, Karetnikov „ar fi putut sa obtina acces intr-o organizatie sau un grup de productie, care ar fi oferit si mai multe oportunitati serviciilor ruse de securitate”. Un alt agent a efectuat studii de master in politici publice la Harvard si a infiintat o companie, prin care vindea, potrivit acestuia, un program informatic in domeniul luarii de decizii. Acest sistem cerea introducerea planurilor directorilor executivi, care ar fi putut fi usor trimise la Moscova.

Foto: badpolitics.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *