Viktor Boczán: Multinaționalele au un rol foarte important în economie, însă impactul lor este rareori cuantificat

46% dintre români consideră că mediul de afaceri este motorul de dezvoltare al economiei din România prin locurile de muncă create, salariile oferite angajaților și taxele plătite la bugetul de stat. Acestea sunt concluziille unui studiu realizat de compania de cercetare de piață Novel Research pentru Provident Financial România în octombrie 2017 pe un eșantion reprezentativ de 1.002 respondenți din România.

Alți aproape 28% dintre respondenți asociază sectorul privat cu exploatarea, gândindu-se în principal la salarii scăzute și la volumul mare de muncă, însă nu pun toată încărcătura negativă pe seama companiilor, ci mai degrabă pe contextul social. Astfel, 7% sunt de părere că firmele private sunt victime ale sistemului actual, în sensul că uneori nu beneficiază de sprijin din partea statului.

Dezvoltarea economiei, mai degrabă în responsabilitatea companiilor

54% dintre respondenți consideră că dezvoltarea armonioasă a economiei și a societății românești ar trebui să fie o preocupare comună a sectorului public și privat. Aproape 15% cred, însă, că aceasta ar trebui să fie exclusiv în sarcina companiilor, iar 11% pun responsabilitatea dezvoltării României pe seama guvernului, în timp ce 20% consideră că cele două sectoare au preocupări și responsabilități distincte.

Concret, principalele preocupări ale sectorului privat trebuie să fie, în opinia respondenților la studiul Provident, crearea de locuri de muncă, oferirea de condiții mai bune de lucru, dezvoltarea profesională a resurselor umane, acordarea de salarii mai bune și inovarea produselor și serviciilor. În același timp, sectorul public ar trebui să se preocupe mai degrabă de viitorul României, de dezvoltarea infrastructurii, de protejarea mediului și de asigurarea echității sociale.

Rolul multinaționalelor în economie

7 din 10 români consideră că prezența companiilor multinaționale în România este importantă, relevă studiul Provident, și se traduce prin crearea de locuri de muncă, după cum consideră 76% dintre respondenți, și în transfer de tehnologie și know-how (71%). Totodată, multinaționalele contribuie la îmbunătățirea standardului de viață în comunitățile locale, spun 67% dintre respondenți, și fac infuzie de capital în economie, prin contribuția la bugetul de stat și investițiile pe care le realizează în România (64%), având astfel o contribuție semnificativă la dezvoltarea economiei locale.

Amprenta economică a Provident în România

De la lansarea pe piața din România, în 2006, Provident a avut un impact important în economie, cuantificat de către compania independentă de consultanță Civitta la 270 de milioane de euro în mod direct, 661 de milioane de euro în mod indirect și 3,8 miliarde de euro în mod indus. Astfel, impactul total al Provident în economia românească a fost, în perioada 2006 – 2016, de 4,7 miliarde de euro. Amprenta economică a Provident, măsurată de Civitta, utilizează metodologii și standarde de analiză recunoscute la nivel internațional, fiind folosite de multe companii în întreaga lume.

În 2016, Provident a înregistrat un maxim de 4.100 de angajați în România şi a devenit cel mai mare angajator britanic din ţară şi unul dintre cei mai mari angajatori la nivel național, după decizia de a angaja toţi agenţii. Valoarea totală a salariilor plătite de companie în perioada 2006 – 2016 se ridică la 128 de milioane de euro. În același timp, taxele cu angajații, dar și alte contribuții la bugetul de stat, precum impozitul pe venit, taxa pe valoarea adăugată sau taxele locale, au depășit 87 de milioane de euro în aceeași perioadă. Acestora li se adaugă cheltuielile aferente împrumuturilor, de 28 de milioane de euro în 10 ani, și investițiile din profit realizate pe plan local, în valoare de 27 de milioane de euro.

,,Multinaționalele au un rol foarte important în economie, însă impactul lor este rareori cuantificat. De aici a pornit ideea acestui raport, care folosește un model economic testat și validat la nivel internațional. Separat de impactul pe care îl generăm în economie, exprimat în termeni de valoare adaugată și locuri de muncă create, Provident joacă un rol esențial în piața creditului de consum din România. Infrastructura noastră ne permite să deservim în mod convenabil și clienții din zonele rurale, unde accesul tradițional la credite este fie foarte scump, fie nu există. În plus, deschidem accesul pe piața serviciilor financiare pentru o categorie semnificativă de consumatori, ajutându-i să creeze un istoric de creditare și stimulând responsabilitatea și incluziunea financiară”, spune Viktor Boczán, CEO Provident România.

Cele 270 de milioane de euro – impactul direct al Provident în economia României – echivalează cu peste un milion de alocații acordate copiilor timp de un an sau cu aproximativ 200.000 de pensii acordate într-un an, la o valoare de minimum 115 euro pe lună. Folosind aceeași echivalare, suma ar putea acoperi salariul minim brut anual a peste 81.000 de angajați sau veniturile a 50.000 de profesori, considerând un venit brut de 450 de euro pe lună, sau chiar a 15.500 de medici cu un venit brut lunar de 1.445 de euro.

Impactul indirect și indus al Provident în economie – cuantificat de Civitta la 4,46 de miliarde de euro – reprezintă efectul de multiplicare a cheltuielilor realizate de angajați, clienți și parteneri cu care compania are relații de business. Practic, salariile plătite de companie angajaților, împrumuturile acordate clienților sau sumele plătite partenerilor se întorc în economie prin consum, prin cheltuielile pe care aceștia le fac cu serviciile folosite (utilități, comunicații, sănătate etc), dar și prin impozitele pe care aceștia le plătesc, având la rândul lor o contribuție în economie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *